Денісова: 90% Тростянця залишається без опалення та світла

Денісова: 90% Тростянця залишається без опалення та світла

Укрінформ
Після захоплення росією і боїв у Тростянці на Сумщині спостерігаються масштабні руйнування, зокрема 90% населеного пункту залишається без опалення, світла та води.

Про це поінформувала у Телеграмі Уповноважена ВР з прав людини Людмила Денісова, передає Укрінформ.

Вона уточнила, що звільнені від російських загарбників міста – це дзеркало «русского міра», масових вбивств, тортур та руйнувань.

«Після окупації та боїв у Тростянці масштабні руйнування по всьому місту. 90% населеного пункту – без опалення, світла, води та зв’язку. Кожного дня в місті знаходять тіла загиблих або закатованих. Кількість городян, яких викрали або ж примусово вивезли до Росії, досі невідома», — заявила вона.

За її даними, близько 10 тис. містян, які залишились у Тростянці, потребують їжі та ліків. Денісова зазначила, що за 30 днів захоплення рф та грабувань багато людей голодували.

Вона нагадала щодо Тростянця, що також росіяни замінували цвинтар, залишається велика кількість розтяжок на полях, узбіччях, дорогах.

Крім того, Уповноважена ВР уточнила, що на звільнених ЗСУ від ворога територіях Київщини знаходять все більше тіл мирних жителів, які загинули від рук російських бойовиків, з ознаками жорстоких катувань і зґвалтувань.

«Є люди, яких по декілька разів переїхали танком або розстріляли та покинули просто на вулиці. Майже не залишилося домівок, які не пограбовано окупантами. Фіксуються непоодинокі випадки мінування території та будівель місцевих жителів і навіть тіл загиблих мешканців», — уточнила Денісова.

На її переконання, жахливий терор мирного населення армією рф є воєнним злочином відповідно до Римського статуту міжнародного кримінального суду, грубим порушенням всіх Гаазьких та Женевських конвенцій.

Тож вона звернулася до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час вторгнення рф в Україну та експертної місії, створеної державами-учасницями ОБСЄ відповідно до Московського механізму, щодо врахування цих фактів воєнних злочинів рф в Україні.

Як повідомлялося, 24 лютого 2022 року росія почала новий етап війни проти України, проводить систематичні обстріли та бомбардування мирних міст та селищ. Це призвело до численних жертв серед місцевого населення, більше 4 мільйонів українців вимушені були полишити країну, рятуючись від російських бомб.

Збройні сили України та підрозділи територіальної оборони зупинили наступ ворога, який не зміг просунутися по жодному із стратегічних напрямків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-