Рятувальники вимагають негайно демілітаризувати зону відчуження Чорнобильської АЕС

Рятувальники вимагають негайно демілітаризувати зону відчуження Чорнобильської АЕС

Відео
Укрінформ
Українські рятувальники підтримують вимогу негайно вжити заходів з демілітаризації зони відчуження Чорнобильської АЕС та введення туди спеціальної місії ООН, що має унеможливити подальше використання зони російськими військами.

Про це повідомляє Укрінформ із посилання на Телеграм ДСНС.

«Коли вирували пожежу у зоні відчуження у 2020 році, ситуацію врятувала самовіддана праця українських вогнеборців, авіація та дощ. Проте умови сьогодення не дозволяють залучити ані особовий склад, ані авіацію ДСНС. А про дощ молитимуться громадяни білорусі, коли радіоактивний вогонь дістанеться їхнього кордону, з якого вони запускають ракети по Україні. Тому рятувальники підтримують вимогу негайно вжити заходів з демілітаризації зони відчуження Чорнобильської АЕС та введення туди спеціальної місії ООН, що має унеможливити подальше використання зони російськими військами», - йдеться у відеозвернення представника служби.

У ДСНС наголосили, що нині особливо тривожною є інформація про накопичення ворогом у Чорнобильській зоні техніки. ДСНС у межах компетенції відстежувати ситуацію, але вже є підстави говорити, що за таких умов будь-яке загоряння у чорнобильських лісах має всі шанси перерости у масштабну пожежу із катастрофічними наслідками. "Ситуацію можна охарактерзувати як сидіння на діжці із порохом, адже гасити вогонь на окупованій території не те, щоб проблематично, а й зовсім не є можливим», - додали рятувальники.

У службі відзначили, що сотні пожеж на відкритих територіях та у природних екосистемах вимушені щодня ліквідовувати рятувальники ДСНС. Окрім того, що виїзди на гасіння таких пожеж зв'язують руки вогнеборцям та відбирають сили для більш нагальних викликів, вони ще й несуть загрозу національній безпеці нашої країни, яка перебуває у стані війни. Із наближення пожежонебезпечного періоду значно збільшується ризик перекидання вогню на лісові масиви, гасіння яких вимагає значних ресурсів як людських так і матеріальних.

Як повідомлялося, ЧАЕС була захоплена російськими військами ще в перший день повномасштабної агресії рф – 24 лютого.

Станом на 27 березня, відомо, що в зоні відчуження в районі Чорнобильської АЕС через бойові дії горять понад 10 тис. гектарів лісів, зафіксовано 31 пожежу, що спричиняє підвищений рівень радіоактивного забруднення повітря.

Нещодавно журналісти оприлюднили інформацію про те, що російські військові, які захопили ЧАЕС, проїхали на своїй бронетехніці без захисту через зону радіоактивного зараження у «Рудому лісі», піднявши хмари потенційно небезпечного пилу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-