МАГАТЕ заявляє, що ядерний матеріал на «Джерелі нейтронів» у Харкові не пошкоджений

МАГАТЕ заявляє, що ядерний матеріал на «Джерелі нейтронів» у Харкові не пошкоджений

Укрінформ
Невелика кількість ядерного матеріалу на дослідницькому об’єкті "Джерело нейтронів" у Харкові залишилася не пошкодженою після обстрілу з боку російських військ.

Про це повідомляється на сайті МАГАТЕ, передає Укрінформ.

"Як заявив генеральний директор Рафаель Маріано Гроссі, Україна повідомила Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ), що ядерний дослідницький об’єкт у місті Харкові на північному сході зазнав додаткових пошкоджень після того, як потрапив під повторний обстріл кілька днів тому, але його невелика кількість ядерного матеріалу залишилася не пошкодженою", - йдеться у повідомленні.

У МАГАТЕ зазначили, що ядерний об’єкт, який раніше вже постраждав від російських обстрілів, використовувався для проведення досліджень та розробок, а також для виробництва радіоізотопів для медичних та промислових цілей. "Його ядерний матеріал є підкритичним – не може бути ядерної ланцюгової реакції – і запас радіоактивних матеріалів невеликий", - уточнюється у заяві.

Як повідомляв Укрінформ, у Харкові при обстеженні ядерної установки "Джерело нейтронів" виявили спричинені обстрілами пошкодження будівлі й зали, де вона розташована.

У Держатомі зазначили, що персонал продовжує огляд будівель, споруд та обладнання установки задля ідентифікації всіх ушкоджень. Було вказано на те, що ймовірність нових пошкоджень ядерної установки залишається високою через постійні обстріли військами країни-агресора району розташування "Джерела нейтронів".

Станом на 16:00 27 березня, ядерна установка переведена в глибокий підкритичний стан. Стан установки контролює оперативний персонал, зовнішнє електропостачання відсутнє. Радіаційна обстановка на майданчику в межах норми.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-