Запорізькі медики рятують дітей, які потрапили під обстріли

Запорізькі медики рятують дітей, які потрапили під обстріли

Фото
Укрінформ
У Запоріжжі в обласній дитячій лікарні знаходиться чотири дитини, які отримали важкі травми внаслідок ворожих обстрілів. Ще двох сьогодні мають привезти з Бердянська.

Журналісти Укрінформу побували в лікарні і побачили, як в умовах війни працюють медики.

“Впродовж останніх трьох днів до нас було госпіталізовано чотирьох дітей, троє з них - переселенці з Маріуполя. Вони виїхали з рідного міста, йшли у складі гуманітарної колони, яка була обстріляна ворожими військовими. Діти отримали тяжкі вогнепальні травми. Ще одна дівчина з Полог втратила ногу. Місто зараз в окупації, його обстріляли і дитина отримала вогнепальну травму з ампутацією”, - розповів директор КНП “Запорізька обласна дитяча лікарня” Юрій Борзенко.

Запорізькі медики рятують дітей, які потрапили під обстріли / Фото: Дмитро Смольєнко, Укрінформ

Медики надають допомогу дітям цілодобово, родичі постраждалих від спілкування із ЗМІ відмовляються, лікарі говорять про постраждалих із сльозами на очах.

За словами Борзенка, всі лікарі та медичні сестри залишились в місті. Медики працюють і вдень, і вночі. Більше того, є комунікація із спеціалістами інших медичних установ.

“У нас є телефони спеціалістів з Охматдиту, ми спілкувались з їхнім директором з медицини. Ми не від якої допомоги не відмовляємось. Але на сьогодні можливостей, які має наша лікарня, достатньо. Нас консультує госпіталь - воєнні хірурги, кафедра дитячої хірургії нашого державного медичного університету. Приїздили до нас судинні хірурги, коли оперували дівчинку з вогнепальним пораненням шиї. Приїздили вночі. Допомога є у будь-який час. Наразі в нас все виходить, якщо будуть питання, будемо телефонувати колегам і ніколи не відмовимось від допомоги”, - додав керівник лікарні.

Наразі всі четверо дітей прооперовані. Їхній стан медики оцінюють як важкий, але стабільний. 6-річний хлопчик, якого першим госпіталізували до лікарні, знаходиться з батьком у відділенні хірургії. Чоловік від спілкування із ЗМІ відмовляється. За словами медиків, коли дитину привезли до лікарні, то хлопчик сказав: “Я бачив, як у машині горить моя мама”.

“Хлопчику дуже важко. Сьогодні він благав тата “купити йому нову маму, добру маму, яка його поведе до школи”, - цитує дитину Борзенко.

В цей час на очах чоловіка з’явились сльози. Він не приховує, що дуже важко, коли бачиш цих дітей. Лікар також говорить, що з Полог до Запоріжжя привезли 15-річну дівчину з ампутованою ногою. Коли її вивозили з окупованого міста медики казали, що важко, але працювати треба.

Заступниця голови ЗОВА Злата Некрасова повідомила, що зв’язалась з клінікою у Германії щодо 15-річної дівчини. Іноземні медики готові прийняти її та надати допомогу.

“Якщо мова йде про протезування, то це не раніше ніж через пів року. Мають відбутись певні процеси. З батьками я на зв’язку. Готові надавати допомогу дитині. В її матері така ж травма. Я особисто готова супроводжувати родину і в процесі лікування, і реабілітації”, - прокоментувала Некрасова.

Сьогодні з Бердянська має вирушити гуманітарна колона, яка доставить до Запоріжжя двох важко поранених дітей, які також є переселенцями з Маріуполя.

“В нас не було вакуумних насосів. Ми їх наразі закуповуємо для всіх міських лікарень, аби всі були забезпечені. Це досить специфічне обладнання, але зараз війна і воно має бути у кожної лікарні”, - додала заступниця голови ОВА.

У обласній дитячій лікарні також продовжує працювати приймальне відділенні і поліклініка. В день лікарі приймають 10 - 15 людей. Всіх консультують, призначають лікування. Самі лікарі говорять, що готові як ніколи.

Обласна влада тим часом запевняє, що з обласного бюджету виділила кошти на виплату премій медикам, які працюють на передовій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-