У Франківську відкрили фотовиставку «Нескорений Майдан: 2014–2022»

У Франківську відкрили фотовиставку «Нескорений Майдан: 2014–2022»

Фото
Укрінформ
В Івано-Франківську, в Музеї Небесної сотні, відкрили фотовиставку «Нескорений Майдан: 2014–2022». В експозиції – сотня світлин Олександра Тимошенка, зроблених на Майдані у найдраматичніші моменти протистояння.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ця експозиція передає хронологію подій на Майдані. Тобто, наскільки він був різнобічним, різноплановим, багатогранним і не схожим на інші події. Унікальність автора в тому, що він глобально і об’єктивно намагається показати різні ситуації на Майдані», - говорить директор Музею Небесної сотні, художник Роман Бончук.

Серед перших глядачів експозиції – майданівець Володимир Рожнов. Він двічі їздив на Революцію Гідності. Вперше - у грудні, після чого повернувся додому через хворобу. У січні, каже, знову поїхав на Майдан, де почалися переломні події.

«Пам’ятаю, я вперше почув у собі слова гімну : «Згинуть наші вороженьки, як роса на сонці». А сонця не було. Лише туман і відчуття, що все закінчилось. Ми встояли, витримали, і здавалось, що далі не піду, вже не зможу… 19 лютого я поїхав зі своїми колегами у 17-ту лікарню. Там була загроза того, що будуть викрадати загиблих і поранених. Ми поїхали їх захищати. Я був у 8-мій сотні. Виявилось, ми поїхали не дарма. Там вже була міліція зі зброєю… 20, 21, 22 лютого відчувався вакуум, це було і безвладдя, і народовладдя одночасно», - пригадує Володимир Рожнов.

Вікторія Шульга у той час була волонтером Мальтійської служби допомоги. Каже, навіть не віриться, що від тих подій минуло стільки часу.

«Майдан - це було доволі сильне емоційне потрясіння, яке поділило життя на «до» і «після». Це те, що хочеться зберегти у собі. Тоді було стільки згуртованості і підтримки між людьми, що неможливо забути. Майдан був єдиним організмом, де всі серця билися у такт», - запевняє Вікторія.

Читайте також: У Києві проходить хода пам'яті Героїв Небесної Сотні

Ярослав Булка нині пригадує польову кухню Майдану, де працював з грудня до березня.

«Пам’ятаю, кинув свою роботу на кухні, взяв молот і почав сікти бруківку, аби підтримати майданівців. Тоді ми долали темряву. Ми не згідні були, що нас не чують, зневажають. Російське вторгнення було підтвердженням того, що ми пішли у напрямку світла. До Майдану ми жили за російським сценарієм і все змінили. Сусід з цим не змирився. Думаю, у нас все уде добре. Страх треба і можна здолати», - переконаний Ярослав Булка.

Відомо, що фотовиставка Олександра Тимошенка «Нескорений Майдан: 2014–2022» триватиме в Івано-Франківську до 15 травня. Автор не зміг приїхати на відкриття через хворобу.

Олександр Тимошенко – журналіст, фотограф. Був на Майдані у найдраматичніші моменти протистоянь. 18 лютого отримав тілесні ушкодження на вулиці Інститутській. Вісім років бере участь у судових засіданнях у справах Майдану як потерпілий, один із тих журналістів, що висвітлюють весь перебіг розслідування злочинів, скоєних проти учасників Революції Гідності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-