У Львові лікарі витягли з ока трирічної дитини гельмінт довжиною 10 сантиметрів

У Львові лікарі витягли з ока трирічної дитини гельмінт довжиною 10 сантиметрів

Укрінформ
Офтальмологи Львівської обласної дитячої лікарні «Охматдит» дістали з ока трирічної дівчинки гельмінт довжиною 10 см. Паразит є нетиповим для Львівщини і передається людині через комарів від собак.

Про це у Фейсбуці повідомила пресслужба лікарні, передає Укрінформ.

«Офтальмологи дістали з-під переднього відділу орбіти 3-річної дівчинки дирофілярію завдовжки понад 10 см! У малечі з'явилася припухлість і свербіж очка, знизився зір, але лікування не давало результатів, утворилася пухлинка. Те, що наші окулісти побачили в операційній, викликало шок! У гранульомі під кон’юнктивою жив хробачок - гельмінт дирофілярія (Dirofilaria) більше 10 см довжини!», - йдеться у повідомленні.

Цілого гельмінта дістали окулісти в умовах операційної мікрохірургічним пінцетом. За словами офтальмолога Всеволода Рамдомського, коли почали надрізати пухлинку в операційній, гільмінт почав втікати від хірургів. «Але ми швидко зорієнтувалися і встигли упіймати паразита за хвіст. Якби він втік у череп, то ми б не дістали його", - додав лікар.

У маленької пацієнтки повністю відновився зір і пройшло запалення в місці, де оселився паразит, дівчинка вже вдома.

Читайте також: У Маріуполі лікарі першими в Україні освоїли нову технологію поліпшення слуху

Лікарі інформують, що даний гельмінт (Dirofilaria), вона ж "зла нитка", найчастіше потрапляє в організм людини через комарів від собак, які є проміжною ланкою. Цікаво, що Львівщина не є ендемічною зоною для цього паразита, дирофілярія рідко зустрічається у дітей. Дорослі гельмінти живуть під шкірою або слизовою оболонкою у будь-якій частині тіла, в очах це найчастіше повіки, очне яблуко, кон’юнктива. У місці, в якому оселився гельмінт, людина відчуває печію, свербіж, з’являється пухлинка завбільшки в зерно, яка порушує функцію ока. Паразит у тілі людини може мігрувати на відстань до 30 см/добу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-