Тернопільщина вшановує 130-річчя Патріарха Йосифа Сліпого

Тернопільщина вшановує 130-річчя Патріарха Йосифа Сліпого

Укрінформ
Низка заходів, присвячених 130-річчю від дня народження Патріарха і кардинала Йосифа Сліпого, який довгі десятиліття був символом переслідуваної УГКЦ, розпочалася на Тернопільщині.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив прессекретар Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ отець Олег Харчишин.

«Оскільки саме тернопільська земля породила цього пастиря, в нашій єпархії молитовними та духовно-просвітницькими заходами відзначають цю річницю. Відбулися поминальні заходи та проповідування священників до вірних на тему життя і духовного подвигу Патріарха Йосифа. У родинному селі кардинала – Заздрості - пройшла заупокійна Божественна Літургія, яку очолив архиєпископ і митрополит Василій Семенюк, а семінаристи Тернопільської духовної семінарії дали духовний концерт», - розповів отець Харчишин.

За його словами, знаковим є і те, що традиційна цьогорічна Всеукраїнська проща до Зарваниці присвячуватиметься вшануванню пам’яті Патріарха Сліпого.

У рамках урочин у Тернополі відбулися науково-краєзнавчі читання, духовно-мистецькі заходи у закладах культури краю.

Як повідомляло агентство, рішення урочисто відзначити річницю було прийняте на дев’яностій сесії Архиєрейського Синоду УГКЦ в Україні, яка відбулася на потаку лютого 2022 року в Патріаршому домі у Львові під головуванням глави УГКЦ Блаженнішого Святослава.

Читайте також: Йосиф Сліпий: «Кості і крові своєї зрікатися не можна»

Верховний архієпископ Йосиф Сліпий — єпископ Української греко-католицької церкви, кардинал Римо-католицької церкви народився 17 лютого 1892 у с. Заздрість Тернопільської області. У квітні 1945 р. радянська влада заарештовує весь єпископат греко-католицької церкви, що перебував на території УРСР. Серед високого духовенства був і митрополит Йосиф Сліпий. Впродовж майже 20 років його перевозили з табору в табір. Задіявши всі можливі дипломатичні зв’язки, Ватикан як Римська апостольська столиця таки домігся звільнення митрополита. Також до цієї акції долучився президент Америки Дж.Ф. Кеннеді. 12 січня 1963 року рішенням Верховної Ради СРСР митрополита Йосифа Сліпого було звільнено з умовою, що він покине Радянський Союз. 9 лютого 1963 він прибув до Риму, оселився у Ватикані. Митрополит Йосиф на Вселенському соборі Католицької церкви у Ватикані запропонував створити патріархат Української Католицької Церкви.

У Римі за його сприяння побудовано Собор святої Софії.

7 вересня 1984 року Йосиф Сліпий помер у Римі. У серпні 1992 року прах кардинала перепоховали із собору святої Софії в Римі до крипти собору св. Юра у Львові.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-