Цифрова трансформація: Мінцифри та U-LEAD проведуть навчання для громад

Цифрова трансформація: Мінцифри та U-LEAD проведуть навчання для громад

Децентралізація
Укрінформ
Міністерство цифрової трансформації спільно з Програмою «U-LEAD з Європою» проведуть навчання для громад щодо впровадження цифрової трансформації на місцевому рівні.

Про це повідомила заступниця міністра цифрової трансформації Валерія Іонан під час першого заходу серії «Розмови про цифрову трансформацію у громадах», організованого Програмою «U-LEAD», передає кореспондент Укрінформу.

«На «Дія.Саміті» була анонсована велика програма за трьома різними напрямками навчання щодо цифрової трансформації держави, регіону, громади… Напрямок «цифрова трансформація громади» ми будемо організовувати спільно та за великої підтримки U-LEAD. Навчання буде безоплатним, але на конкурсній основі, більше інформації буде навесні», - сказала Іонан.

Вона зауважила, що у громадах є багато цифрових лідерів, які хочуть втілювати цифрову трансформацію на місцях, тому для них це навчання буде дуже корисним.

Іонан наголосила, що навчання буде фундаментальним, зокрема буде багато інформації щодо формування стратегій розвитку, фінансового планування, роботи з донорами та безпосередньо цифрової трансформації в різних галузях, зокрема медицині, освіті, економіці.

«Питання цифровізації освіти не можливе без включення громад… Мова йде про візію цифрової трансформації громад, стратегію, план впровадження», - сказала вона.

Крім того, урядовець розповіла, що згодом буде оновлена платформа «Дія. Цифрова громада», де буде сформована база знань для цифрових лідерів, аналітика і рейтинг цифрової трансформації регіонів, своєрідні дорожні карти щодо того, як громадам розвиватись у напрямку цифровізації.

Заступник директора Програми «U-LEAD з Європою» від GIZ Андрей Хорват зауважив, що цифрова трансформація важлива на всіх рівнях врядування, як на національному, так і на обласному та місцевому.

«Цифрова трансформація зробить значний внесок не тільки для збільшення ВВП країни, але й покращення добробуту всіх людей», - сказав він.

U-LEAD провела оцінювання цифрових потреб громад і виявила , що 77% громад мають низький цифрової грамотності, вони потребують навчання. Відтак U-LEAD спільно з Мінцифрою допомагатимуть у цьому напрямку.

Начальниця загального відділу Біленьківської сільської територіальної громади (Запорізька область) Анна Таран розповіла, що цифрова трансформація на місцевому рівні нічим не відрізняється від цифрової трансформації усієї країни і громади відчувають себе «маленьким гвинтиком» у величезній системі.

«Наша сільська громада - це всього 10 тисяч населення, тобто це зовсім маленький клаптик України, але ми також маємо певні амбіції: ми хочемо бути сучасними, щоб наші жителі отримували якісні послуги, щоб це було зручно, швидко. Тому ми намагаємося забезпечувати їм доступ до усіх сервісів, які тільки є в Україні», - сказала Таран.

Читайте також: Громади Хмельниччини за підтримки U-LEAD розвиватимуть зелену енергетику

Вона також наголосила, що у громаді намагаються залучати усі можливі ресурси для того, щоб жителям комфортніше жилося і щоб це було «в ногу з часом».

Як повідомлялося, Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян та розширює можливості громад.

 Фото: «U-LEAD з Європою» 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-