Типова ситуація з 2014 року: прикордонники про розвідувальний корабель РФ біля Одеси

Типова ситуація з 2014 року: прикордонники про розвідувальний корабель РФ біля Одеси

Ексклюзив
Укрінформ
У неділю, 6 лютого, за 20 морських миль від Одеси було зафіксовано розвідувальний корабель РФ "Іван Хурс". Проте від початку агресії РФ та спроби анексії територій України наші прикордонники постійно фіксують перебування кораблів Чорноморського флоту Росії неподалік від українських кордонів, ця ситуація типова з 2014 року.

Так прокоментувала цей факт для Укрінформу помічниця начальника Регіонального управління Морської охорони Держприкордонслужби України Наталя Гуменюк.

"Ми фіксуємо постійно перебування кораблів Чорноморського флоту Російської Федерації десь неподалік від наших кордонів із 2014 року. Майже весь час вони перебувають у морі, так само і наші кораблі постійно перебувають на службі, моніторять ситуацію, відстежують обстановку. Ми бачимо їх і радіолокаційно, і фізично, ця ситуація абсолютно типова з 2014 року, з моменту початку агресії РФ і анексії наших територій. Зараз, під час нагнітання обстановки на суходолі, така сама відбувається імітація нарощування сил та присутності, тобто відбувається певний психологічний тиск і нагнітання. Ми не здивовані цією ситуацією, але ми завжди напоготові", - сказала Гуменюк.

За її словами, росіяни перебувають у межах дії міжнародного морського права, за межами територіального моря України. "Формально це не порушує ніяких питань, територіальної цілісності. Вони перебувають там, де мають право. Наближення до територіального моря так само не регулюється ніякими міжнародними нормативами, а державний кордон України вони не перетинають, зокрема й тому, що тут на службі постійно перебувають наші кораблі", - наголосила Гуменюк.

Читайте також: Зеленський обговорив із президентом Румунії безпеку в Чорному морі

Речниця також пояснила, що наші кораблі можуть перетинати наш державний кордон для захисту інтересів України у виключній морській економічній зоні. 12 морських миль - це межа територіального моря України, далі починається прилегла зона України, ще далі - виключна морська економічна зона. Це все - межі юридичної компетенції України, і ми маємо право там перебувати, вільно плавати, як і інші судна.

Загалом така медійна та суспільна увага до вчорашнього факту наближення розвідувального корабля РФ "Іван Хурс", на думку Гуменюк, виникла на ґрунті загального напруження і підвищеної уваги до будь-яких військових сил країни-агресора, зокрема, й до кораблів.

Однак за всі роки жодного разу, запевнила Гуменюк, не було випадку, щоби російські кораблі критично наблизилися чи порушили наш кордон і несанкціоновано увійшли до територіальних вод України, крім меж із тимчасово окупованою територією. Там агресор, на жаль, перебуває на свій розсуд.

Фото:livejournal.com/2975387

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-