Громада на Волині займається ягідним виробництвом та експортує за кордон

Громада на Волині займається ягідним виробництвом та експортує за кордон

Децентралізація
Укрінформ
Прилісненська громада на Волині зайнялася вирощуванням ягід, залучила перших інвесторів та експортує продукцію за кордон.

Про це Укрінформу повідомили у Програмі «U-LEAD з Європою».

«Громада на Волині перетворила занедбані землі на ягідний кластер та тоннами експортує продукцію за кордон», - йдеться у повідомленні.

Як розповів заступник голови громади Олексій Гнатюк, нині вирощуванням ягід займається майже 20% всього населення громади, а прибутки від оренди земель дозволяють місцевій владі забезпечувати функціонування дитячих садків та центру дозвілля. Це - результат перших етапів реалізації стратегії розвитку, розробленої в межах програми «U-LEAD з Європою».

За його словами, до створення ягідного кластера громаду підштовхувало одразу декілька факторів. Це вдале розташування, бажання та досвід місцевих мешканців, а також збільшення території після реформи децентралізації.

«Ми об’єднали потужні ресурси та надзвичайний людський потенціал. І його потрібно було правильно використовувати. До того ж місцеве населення вже давно прагнуло займатися підприємництвом та вирощуванням ягід. Жодних сумнівів у нас не було. А ще наша земля — унікальна. Понад 65% території громади — це ліси, а така місцевість — ідеальна для вирощування ягід», - зазначив Гнатюк.

Нині в Прилісненській громаді фіксують приток нових мешканців. Зокрема до громади повертається молодь, яка раніше працювала за кордоном. На думку Гнатюка, тепер місцевим мешканцям не потрібно кудись їхати, адже заробити віднедавна можна й вдома.

«З’явилися нові робочі місця, а разом із ними — заробітна плата для населення. Інвестори орендують наші землі та вкладають кошти у вирощування ягід. Ми, як громада, отримуємо прибуток, завдяки якому забезпечуємо функціонування дитячих садочків та центрів дозвілля. Так само заробляє й наше комунальне підприємство, яке допомагає інвестору з обробкою землі», - запевнив заступник сільського голови.

Створення ягідного кластера - одна з опорних цілей стратегії розвитку Прилісненської громади. Її розробили в межах співпраці з U-LEAD.

Читайте також: Громади можуть зробити управління відходами економічно вигідним - U-LEAD

«Експерти програми допомагали нам під час розробки стратегічних та операційних цілей, консультували щодо прозорого використання землі та аукціонів, пояснювали як втілити в життя програму з підтримки розвитку підприємництва тощо. І все це було дуже активно, жваво, конструктивно. Навіть якась рутинна, повсякденна робота. U-LEAD — це досвід, який нам дуже допоміг. І, скажу чесно, без цього було б дуже важко. Ми цінуємо цю допомогу та прямуємо разом далі», - наголосив Гнатюк.

Утім, ягідне виробництво — не єдина мета громади. Стратегія розвитку також передбачає створення туристичного кластера та роботу над виробництвом альтернативного джерела енергії — тріски. Ці проєкти в громаді планують реалізувати впродовж наступних років та за участі сусідніх громад.

Як повідомлялося, Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян, та розширює можливості громад.

 Фото: «U-LEAD з Європою»

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-