У тернопільському музеї можна побачити знаряддя прадавніх ювелірів

У тернопільському музеї можна побачити знаряддя прадавніх ювелірів

Фото
Укрінформ
Ливарні форми ювелірів, які жили у 1 100—600 рр. до н.е., виставили на огляд у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомила завідувач сектора відділу стародавньої історії музею Вікторія Безбах.

«Сьогодні, 31 січня, коли у світі відзначають Міжнародний день ювеліра, ми облаштували експозицію, в якій пропонуємо відвідувачам музею оглянути давнє знаряддя майстрів-ювелірів. Ці зразки археологи знайшли як на Львівщині, так і на території Тернопільщини. Зокрема, це - ливарні формочки, які належать до Висоцької культури 1100—600 рр. до н.е. Таке приладдя ювелірного ремесла досить цікаве, адже окрім кам'яних та глиняних археологи знайшли ще й бронзові, найбільш ранні формочки», - розповіла Безбах.

За її словами, найбільшу кількість ювелірних ливарних формочок археологи відшукали на території літописного граду «Бозкоу», що на Тернопільщині. За допомогою таких форм відливали не тільки ювелірні прикраси – хрестики, ґудзики, сережки, щитки на персні, але й бронзові кельти та круглі стрижні.

Безбах також зазначила, що високого рівня ювелірне мистецтво досягло за часів княжої Русі. Вироби того часу були дуже різноманітні, оскільки майстри знали багато технік. Знахідки, що збереглися до наших днів, дають уявлення про досконалість золотарської техніки.

Читайте також: У Луцьку археологи знайшли фрагменти посуду скіфських часів

Як повідомляло агентство, у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї зберігається понад 256 тисяч експонатів, з них значна кількість давньої та середньовічної доби.

Висоцька культура — археологічна культура, що належить до 1100—600 рр. до н.е. Займала невеликий простір у Тернопільській області й частково на Львівщині у верхів'ях Західного Бугу й верхніх притоків Прип'яті. Назва походить від Висоцького могильника біля села Висоцько Бродівського району Львівщини. Відкрив могильник у 1895 р. Ісидор Шараневич. Кінець культури збігається з початком скіфського часу.

Фото: Тернопільський обласний краєзнавчий музей

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-