Ексголова Харківської облради вважає обшуки в нього частиною кампанії з дискредитації

Ексголова Харківської облради вважає обшуки в нього частиною кампанії з дискредитації

Укрінформ
Колишній голова Харківської обласної ради Сергій Чернов вважає, що 18 січня обшуки в нього відбулися через діяльність та позицію Асоціації районних та обласних рад, яку він очолює, та є частиною кампанії по дискредитації.

Про це Чернов сказав у коментарі кореспонденту Укрінформу.

«У публічній площині вже з рік є тиск з боку одного з народних депутатів, голови підкомітету Верховної Ради по відношенню до Всеукраїнської асоціації районних і обласних рад, по відношенню до мене як керівника цієї громадської організації, обраного на з’їзді. Неодноразово заявлялося, що ми працюємо не в законному полі, а я незаконно займаю цю посаду. Але є відповідний науково-експертний висновок Національної академії правових наук, яка проаналізувала законодавство і сказала, що все в рамках закону», - зазначає Чернов.

За його словами, на організацію та на нього особисто тиснуть через позицію щодо існування районних рад.

«Говорять про те, що не повинно бути субрегіонального рівня – районних рад, і перспективи не бачать щодо обласних рад, але я з цим погодитися не можу. Є правова позиція. Вона підтримана науковцями, відповідає концепції уряду, затвердженій 1 квітня 2014 року – це дорожня карта, яку до сьогоднішнього дня ніхто не змінював», - наполягає Чернов.

Він зазначає, що було обрано понад 6,5 тис. депутатів районних рад, однак наразі по країні вже є випадки, коли відкриваються кримінальні справи, бо в районних радах не можуть виплачувати зарплатню, оскільки їх залишили без джерел фінансування.

«По-друге, й ми попереджали, 2021 рік мав бути перехідним, щоб ми побачили реальну спроможність громад і, виходячи з цієї спроможності, передавали їм майно – школи, спортивні заклади, музеї, заклади соціального закладу, щоб самі громади надавали послуги. Але, на жаль, за рік 300 таких закладів закрили, а там, де вони залишилися, зменшилася кількість послуг. Тому ми цю ситуацію доводимо до керівництва держави. Хочемо, щоб помилки, якщо вони є, виправлялися, щоб реформа децентралізації була реалізована у найкращому вигляді. Є інша точка зору? Вирішуйте це в правовому полі – ліквідуйте ради. Але не треба скочуватися від людських відносин, неначе ми в лісі», - говорить Чернов.

Він додає, що асоціація була змушена захищатися, тому зверталася ще й до Національного наукового центру «Інститут судових експертиз» ім. Бокаріуса, який також надав свій експертний висновок.

«Тиждень тому завершили експертизу, на 42-ох сторінках, всіх виступів цього народного депутата і сказали, що це перевищення повноважень, втручання в роботу громадської організації і є всі ознаки дискредитації роботи всеукраїнської організації і мене як голови – і на міжнародній арені, і в середині країни», - заявляє Чернов.

Щодо власне обшуку та інформації від прокуратури колишній голова облради заявляє, що й сам намагається розібратися.

«Адреса, яка називалася взагалі не мала ніколи відношення до обласної ради, яку я очолював, бо це майно у власності міста Харкова, і ніяким чином не могло мати відношення до моєї минулої роботи, ні, тим більше, мати якесь відношення до мене зараз. Я просто не розумію. І з’ясувати щось дуже важко. Вивчаємо ситуацію з юристами. Під час обшуків нічого не вилучили, бо просто нічого вилучати», - зазначає Чернов.

Читайте також: У комунальників Києва торік провели понад 2,2 тисячі обшуків – Кличко

Як повідомляв Укрінформ, 18 січня в офісі та квартирі, яка належить сину колишнього голови облради Сергія Чернова провели обшуки в рамках слідства за ч.4 ст.190 (шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах) і ч.1 ст.365-2 (зловживання повноваженнями особами, які надають публічні послуги) Кримінального кодексу України.

За даними слідства, група осіб заволоділа комунальним майном, розташованим по вул. Чернишевська, 78 (це приміщення підвалу площею 268,8 кв. м), надалі зазначене майно було переоформлено нотаріусом на третю особу.

У прокуратурі заявили, що наразі у слідства відсутні будь-які дані щодо причетності колишнього голови обласної ради до розслідуваних подій.

Сергій Чернов очолював Харківську облраду з 2008 до 2020 року. Наразі він є депутатом облради від «Блоку Кернеса «Успішний Харків»», а також президентом Всеукраїнської асоціації районних та обласних рад. Також Чернов представник України у Бюро CORLEAP (Конференції місцевих та регіональних влад країн Східного партнерства), член делегації України в Конгресі місцевих і регіональних влад Ради Європи на 2021 — 2026 роки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-