Влада готова розв'язувати проблеми для розвитку громад на Донеччині – Верещук

Влада готова розв'язувати проблеми для розвитку громад на Донеччині – Верещук

Укрінформ
Влада готова розв'язувати різні проблеми, навіть політичні, для позитивного розвитку громад на Донеччині.

Як передає Укрінформ, про це у Краматорську заявила віцепрем'єр-міністр України – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук, повідомила у Фейсбуці Донецька облдержадміністрація.

«Ми готові розглянути проблемні питання, які постають перед громадами Донецької області. Ми приїхали сюди для того, щоб побачити реальну картину, реальний стан справ. За результатами зустрічей інформацію буде узагальнено. Її спрямують на подальше опрацювання в уряд та Верховну Раду. Ми не боїмось критики, тому готові чути навіть політичні проблеми, якщо їх вирішення надалі позитивно впливатиме на розвиток громад», - наголосила Верещук під час наради з головами територіальних громад Донецької області.

Читайте також: Для абітурієнтів з окупованих територій діятимуть квоти – Верещук

Окрему увагу зібрання приділило проблемним питанням територіальних громад у контексті забезпечення видатків на компенсацію витрат на безкоштовне харчування дітей внутрішньо переміщених осіб та неповнолітніх, які мають статус дитини, постраждалої внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів.

Верещук також обговорила з керівниками громад хід реалізації проєктів у межах Надзвичайної кредитної програми Європейського інвестиційного банку. Вона зазначила, що наразі уряд опрацьовує питання звільнення громад Донецької та Луганської областей від сплати податку на додану вартість під час реалізації заходів цього проєкту. Вона висловила сподівання, що зміни до відповідної постанови будуть внесені найближчим часом і громади зможуть втілити проєкт максимально ефективно.

Читайте також: Верещук анонсувала цього року три тисячі квартир для переселенців

Ще одним пунктом порядку денного стала проблематика компенсаційних виплат внутрішньо переміщеним особам за втрачене житло на тимчасово окупованій території України.

Голова Донецької ОДА Павло Кириленко нагадав, що саме завдяки Мінреінтеграції в області започатковано програму допомоги жителям, які мешкають уздовж лінії розмежування, й будинки чи квартири яких зруйновано та які не підлягають відновленню.

«Завдяки міністерству програма з виплати до 300 тисяч гривень за зруйноване житло зрушила з місця і тепер маємо результат – на карткових рахунках людей з’являються кошти. Наразі проблемним питанням залишається надання компенсацій за житло, втрачене на тимчасово окупованих територіях», - сказав Кириленко.

Читайте також: Верещук заявляє, що жителів окупованих територій не каратимуть за нав’язані паспорти РФ

Учасники наради спільно напрацювали дорожню карту подальшої співпраці.

В ОДА нагадали, що в Донецькій області наразі зареєстровано понад 503,6 тис. внутрішньо переміщених осіб, що становить 34% від загальної кількості ВПО в Україні (1 млн 468,1 тис. осіб).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-