У Херсоні презентували виставку Музею воєнного дитинства

У Херсоні презентували виставку Музею воєнного дитинства

Фото
Укрінформ
У Херсоні з 20 січня розпочала роботу виставка Музею воєнного дитинства.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«У червні 2021 року ми відкрили першу виставку у місті Києві… створену на основі досліджень, що були присвячені війні в Україні, яка триває зараз. Зараз до Херсону ми привезли саме ці, українські історії. Херсон – це наша перша регіональна виставка», - зазначила під час презентації директорка Музею воєнного дитинства в Україні Юлія Скубицька.

Планується, що у лютому виставку презентують у Миколаєві. На виставці у Херсоні представлені 25 експонатів та історій до них. Виставка працює у Літературному музеї , який є частиною комплексу Херсонського обласного краєзнавчого музею.

Читайте також: У Херсоні презентували естонсько-український проєкт у сфері креативних індустрій

За словами Скубицької, Музей воєнного дитинства в Україні проводить інтерв’ю з людьми, на чиє дитинство вплинула війна в минулому або які досі живуть в зонах воєнних дій та на прифронтових територіях. Записують історії та просять людей передати особисті речі, які їм нагадують події війни.

У Херсоні презентували виставку Музею воєнного дитинства / Фото: Ірина Староселець, Укрінформ

Діти, про які розповідає виставка, – з унікальним життєвим досвідом. Зокрема, тут представлений малюнок лебедя - робота хлопчика з Авдіївки. «Костя вирішив намалювати пару тому лебедю, якого він побачив під час прогулянки і який плаває сам, бо його пару вбили», - каже директорка музею. Інша історія – дівчинки Тетяни, що передала шарф футбольного клубу «Зоря». Коли її родина дуже швидко виїжджала з Луганська, взяли з собою мало речей, придбати нові можливості не було, а цей шарф її зігрівав. Також серед експонатів – пляшечка з-під парфумів, яку передала дівчинка з Донецька, цей аромат нагадує їй про донецьку зиму, про дім, до якого вона не може повернутися. Ще один експонат – дитяча книжка, її передала Євгенія з Авдіївки. «Цю книжку мені читала мама. Мама і брат загинули. Він після обстрілу пожив недовго. Йому почали осколки діставати, і він помер», - написано біля книги.

У музеї також представлена історія дівчинки з Криму, яка змушена була залишити рідну домівку через російську окупацію.

Читайте також: У Тернополі вперше презентують картину невідомого голландського художника

Музей має на меті привернути увагу суспільства до досвіду дітей, що опинилися у вирі збройного конфлікту, розповісти про їхні потреби і вплив на них війни, допомогти дітям впоратися з воєнним досвідом через можливість поділитися своєю історією та встановити зв’язки з тими, хто мав подібний досвід, підвищити обізнаність спільнот, що приймають переселенців, про сумний досвід дітей із Донецької та Луганської областей і Криму, допомогти внутрішньо переміщеним особам інтегруватися у спільноти, які напряму не стикалися з війною, формувати культуру спілкування з переселенцями.

«Ми зібрали близько 160 інтерв’ю, вони показують, що діти, які переїхали з територій, на які вплинула війна, страждають від стереотипів, від булінгу в школах. Для нас дуже важливо ставати тим майданчиком порозуміння, розбудови емпатії до людей, які стикнулися з дуже складними життєвими обставинами», - каже директорка музею.

За її словами, найпростіший шлях взяти участь у проєкті та залишити свою історію – заповнити анкету на сайті музею для зв’язку з дослідниками.

Як зазначила Скубицька, в Україні за офіційною статистикою станом на травень 2021 року більше 49 тисяч дітей отримали статус постраждалих унаслідок воєнних дій та збройних конфліктів.

Як повідомляв Укрінформ, Музей воєнного дитинства – це міжнародна платформа, яка документує свідчення людей, на чиє дитинство виплинула війна. Проєкт розпочався у 2011 році, а в 2013-му вийшла книга з історіями людей, які в дитинстві стали свідками боснійської війни. Перша постійна виставка Музею воєнного дитинства відкрилася в січні 2017 року у Сараєві (Боснія і Герцеговина).

У 2020 році Музей воєнного дитинства заснував свій перший міжнародний офіс в Україні. Тут документують досвід дітей і підлітків, на життя яких вплинули збройний конфлікт на Сході України та тимчасова окупація Криму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-