COVID-19 на Буковині: за тиждень кількість хворих дітей зросла у чотири рази

COVID-19 на Буковині: за тиждень кількість хворих дітей зросла у чотири рази

Укрінформ
У Чернівецькій області за минулий тиждень загальна кількість хворих із COVID-19 зросла майже утричі у порівнянні з попереднім тижнем. А кількість інфікованих дітей зросла у 4 рази.

Про це кореспонденту Укрінформу розповіла головна санітарна лікарка Чернівецької області Наталія Гопко.

"У нас відмічається різке зростання кількості нових випадків. За останні сім днів ми маємо утричі більшу кількість випадків. Тобто якщо минулого тижня ми інформували про близько 1100 випадків, то вже цього тижня маємо понад 3200 інфікованих. А захворюваність серед дітей зросла у чотири рази. Це я говорю лише про підтверджені випадки COVID-19. Хоча поряд із цим є зростання кількості захворілих і на інші гострі респіраторні вірусні інфекції", - сказала Гопко.

Вона відзначила, що за вчорашній день у Чернівецькій області зафіксували рекорд за кількістю зроблених за одну добу досліджень.

Читайте також: На Буковині різко зросла COVID-захворюваність – фахівці пов’язують це з масовими гуляннями

"Раніше ми говорили про 3500 зразків аналізів як максимальну добову спроможність нашої лабораторії. А вчора було досліджено понад 3800 зразків. І те, що така кількість зразків поступає, означає, що все більша кількість людей звертається за медичною допомогою і за стандартом підлягає обстеженню на COVID-19 методом ПЛР-досліджень", - пояснила головна санітарна лікарка Буковини.

Саме такі показники зумовили ініціювання та прийняття рішення про переведення шкіл Буковини на дистанційну форму навчання. Також обласна комісія рекомендувала перевести на дистанційну форму роботи підприємства, установи та організації некритичної інфраструктури. 

"Усе це робиться задля зменшення мобільності населення. Це зараз така ключова річ, яка дасть можливість стримати поширення і збити хвилю. Звичайно, ми не очікуємо зараз на спадання рівня захворюваності, бо ми розуміємо, що процес пішов і якась кількість людей навіть ще без клініки, яка з'явиться днями, вже не може бути меншою, ніж ті, які діагностовані вчора і сьогодні. Тому на стрімке зниження ми не розраховуємо", - розповіла Гопко.

За її словами, новий штам коронавірусу Омікрон характерний тим, що багато пацієнтів переносять його у легкій або безсимптомній формі. Проте людина в цей час залишається носієм вірусу і може інфікувати велику кількість інших осіб.

Читайте також: Ляшко: В Україні почався спалах коронавірусу, епіцентр - у західних областях

"Тому дуже важливо для людей, які відчувають у себе перші ознаки захворювання, не нехтувати жодною з ознак. Навіть якщо це лише нежить потрібно пам'ятати про те, що у цій ситуації ми можемо становити небезпеку для інших. Відповідь на запитання COVID-19 це чи інше ГРВІ нам може дати лише лабораторна діагностика", - додала головна санлікарка, наголосивши, що не варто забувати про захисні маски, дотримання дистанції, дезінфекцію рук - це те, що залишається незмінним і надзвичайно важливим у цих умовах.

Як повідомили у пресслужбі Чернівецької ОДА, у лікарнях Чернівецької області, які приймають хворих на COVID-19 пацієнтів, розгорнули додаткові 70 ліжок. Загалом госпітальні бази Буковини завантажені на 40%, а реанімації - на 54%.  

"У госпітальних базах Буковини для хворих на COVID-19 розгорнули додаткові ліжка. Так, у обласній клінічній лікарні додали 20 місць, у центральній міській лікарні – 40, у міській дитячій лікарні – 10. Загалом для недужих із коронавірусом у краї нині є 1722 ліжка. Стаціонарну медичну допомогу їм надають у 21 медичному закладі. Наразі госпітальні бази краю завантажені на 40%, відділення інтенсивної терапії – на 54%", - йдеться у повідомленні.

Там зазначають, що найзавантаженішими лікарнями для хворих із COVID-19 є кардіологічний диспансер – на 84%, центральна міська лікарня (корпус №1, що на вулиці Щербанюка) – на 82%, Заставнівська районна лікарня – на 62%, Новоселицька районна лікарня – на 61% та Чернівецька обласна клінічна лікарня – на 51%.

Як зауважили в Департаменті, якщо захворюваність на коронавірус зростатиме, у закладах і далі розгортатимуть додаткові ліжка. На піку попередньої хвилі COVID-19 для недужих у лікарнях було 2222 місця.

Як повідомляв Укрінформ, через стрімке зростання захворюваності на сезонні віруси та COVID-19 усім школам Чернівецької області рекомендували перейти на дистанційну форму навчання

Станом на 20 січня у Чернівецькій області зафіксовано 124 255 випадків COVID-19, з яких 694 - за минулу добу. Хворобу подолали 116 399 людей, 3 069 хворих померли.

В Україні за минулу добу, 19 січня, виявили 18 479 випадків зараження коронавірусом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-