365 днів Гамлета. Думки, які приховує художник

365 днів Гамлета. Думки, які приховує художник

Укрінформ
У Харкові відкрилася виставка відомого стріт-арт художника і графіка Гамлета Зіньківського

«⅔» – така назва виставки з 365 робіт у ЄрміловЦентрі, ⅔ – пропорція паперу, на якому вівся графічний щоденник упродовж року. Один день, одна ситуація, одна робота. Вочевидь, проєкт дався нелегко: художник, який зазвичай не любить коментувати свою творчість і загалом життя, зізнається, що не міг дочекатися завершення 2021 року.

«Дуже приємно, що ми домовилися про цю виставку. Ми чекали на неї. Нарешті це позаду. Нарешті цей момент. Дуже вам дякую, що ви всі прийшли. Страшенно радий. Я сподіваюся, що кожен щось знайде своє, щось сподобається чи взагалі все не сподобається – і це ще краще», – сказав на відкритті виставки Зіньківський.

Гамлет Зіньківський
Гамлет Зіньківський

А знаходити “щось своє” в роботах Гамлета таки цікаво. Щось романтичне, щось буденне, щось трагічне чи оптимістичне. Як завжди, художник поєднує слово та графічний образ. Чи то назва, чи підпис, чи якесь лаконічне висловлювання – але це завжди таке доповнення малюнка, яке й відкриває сенс.

Пуста кухонна дошка з ножем на ній – «Если долго разделять, то властвовать станет нечем», «голова» грифа гітари – «Після фантастичного концерту людей бажано не слухати», підвішені рукавички – «Під час прибирання усвідомлюєш, наскільки брудне життя», чорна стіна з двома віконцями, що світяться – «З коханою до ранку розмовляли», чотири кружки – «Не плутай пошук з кастингом», «У нічому ЩОСЬ знайти – моя робота» – напевне й не скажеш, що ж там зображено, це, радше, про душевний стан.

«Це непроста виставка для сприйняття, неможливо забігти на пів години і потім друзям на тусовці сказати, що був на виставці Гамлета. Тому що треба прочитати і подивитися, і це займе певний час. Але всі, хто це зроблять, не пошкодують! Ми всі бачимо іноді епатажний вигляд Гамлета, але насправді це дуже чутливий, емоційний художник. Звісно, він публічна людина, але багато тримає в собі. Виставка – це ті думки, що він приховує. Він той художник, який говорить з нами саме мовою мистецького твору», – зазначає директор ЄрміловЦентру Наталія Іванова. – Тут багато всього. Багато філософії, багато любові та роздумів».

Це не перша річна серія малюнків Гамлета Зіньківського, фактично проєкт триває вже 10 років (2013 рік – виставка «Щоденник. 2013», 2015 – «Полароїди», 2017 – «7-е правило», «2019» – «365»).

«Насправді важкий проєкт, тому він і робить річну перерву. Бо складно зберігати такий режим роботи – щодня малюнок. А в нас у кожного бувають такі дні, коли не було нічого, якось так минув день, та й усе. А бувають дні, коли все зосередилося, коли зашкалюють емоції… Дуже потужна сама ідея такого «щоденника», – каже Іванова.

Вона відзначає і цікаве текстове наповнення 2021-го, і графічну майстерність художника.

«На моє враження, за два роки зроблено якийсь потужний крок, графіка дуже приваблива. Це майже бездоганно та витончено», – говорить Іванова.

Серед перших відвідувачів виставки – голова вченої ради Харківського національного університету ім. Каразіна Віль Бакіров. «Фантастична графіка. Лаконізм і в той же час такий глибокий зміст. Тішуся від тексту. Ти тільки й питаєш себе: ну як це можна було придумати? Подивитися, подумати, заради чого ми живемо. Мене захоплює вміння Гамлета бачити речі, повз які ми проходимо, не помічаючи. Ця виставка, безумовно, подія в історії сучасного мистецтва. Хотілося б, щоб якомога більше людей її побачили. Вона заряджає на позитив і надихає», – ділиться враженнями Бакіров.

Виставка в ЄрміловЦентрі (майдан Свободи, 4) триватиме до 13 лютого за графіком: вівторок - неділя (з 12:00 до 20:00).

Гамлет Зіньківський
Гамлет Зіньківський

Довідково. Гамлет Зіньківський – український художник, ілюстратор, який переважно працює з графікою та стріт-артом. Двічі номінант PinchukArtCentre Prize (у 2009 та 2011 роках). У 2013 році разом із Жанною Кадировою та Миколою Рідним представляв Україну на 53-й Венеційській бієнале. Народився, живе та працює у Харкові. Його вуличні роботи стали однією з родзинок міста.

Юлія Байрачна, Харків
Фото В’ячеслава Мадієвського

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-