У Хмельницькому провели складну операцію на судинах

У Хмельницькому провели складну операцію на судинах

Фото
Укрінформ
У Хмельницькому обласному серцево-судинному центрі чоловіку з колото-різаними ранами грудної клітки провели складну операцію на судинах шляхом ендоваскулярної імплантації стент-графта.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомив директор серцево-судинного центру Андрій Кланца.

«Наприкінці 2021 року невідкладна допомога доправила 40-річного хмельничанина в обласну лікарню з відкритими колото-різаними ранами грудної клітки, де йому надали невідкладну допомогу та провели стаціонарне лікування. Але чоловіка продовжували турбувати біль у серці, оніміння і біль у лівій руці, зниження толерантності до навантаження, і його спрямували у відділення інвазивної кардіології та інтервенційної радіології КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр», - йдеться у повідомленні.

За словами Кланци, обстеження виявило у пацієнта посттравматичну артеріовенозну фістулу (співустя) між лівою підключичною артерією та зовнішньою яремною веною. Це патологічне пряме сполучення між артерією і веною (вроджене або набуте), що створює кровотік в обхід капілярної мережі.

«Хворим з таким діагнозом зазвичай проводиться відкрите оперативне втручання з розрізом і зашиванням пошкоджених судин. Втім, з огляду на локалізацію патології (скупчення судин, близкість підключичної, сонної артерій) та можливість ускладнень, пацієнту запропоновано і проведено малоінвазивне втручання – виключення з кровотоку артеріовенозного співустя шляхом ендоваскулярної імплантації стент-графта», - додав лікар.

Стент-графт (внутрішньосудинний протез) – це пристрій, що складається з підтримуючого каркасу з металевого сплаву (стента) і судинного ендопротеза (графта), виготовленого з тканого матеріалу. Після імплантації стент-графта кровотік залишається всередині нього, а патологічне співустя виключається.

Читайте також: Все почалося з нежитю: у Львові 9-річній дівчинці провели надскладну операцію

Директор серцево-судинного центру наголосив, що імплантація пройшла успішно і пацієнта після триденного перебування в стаціонарі виписали зі значним покращенням стану здоров’я.

Ендоваскулярне протезування є одним із методів високотехнологічної медичної допомоги. Він дозволяє досягти результатів, аналогічних із відкритою хірургічною технікою, але з меншою вірогідністю ускладнень, значним скороченням термінів госпіталізації та реабілітації пацієнта.

Фото: Андрей Кланца,  Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-