Викритий «ексзаступник міністра інформації ДНР» втік на окуповану територію - правозахисники

Викритий «ексзаступник міністра інформації ДНР» втік на окуповану територію - правозахисники

Укрінформ
Викритий у Києві "заступник міністра інформації ДНР" Володимир Пряхін утік на тимчасово окуповану територію.

Як передає Укрінформ, про це Медійна ініціатива за права людини (МІПЛ) повідомляє у Фейсбуці.

"Викритий у Києві колишній "заступник міністра інформації" так званої "ДНР" Володимир Пряхін втік на окуповану територію. Про це стало відомо вчора, 12 січня, під час засідання Шевченківського суду", - йдеться у повідомленні.

До суду з’явилася захисниця Пряхіна Світлана Новицька. Відсутність свого підзахисного вона пояснила тим, що він зараз перебуває на окупованій території, бо в нього "хвора матір".

"Він поїхав, тому що там померла тітка, померла його перша дружина, а діти поїхали на заробітки до іншої країни. Подзвонили сусіди, сказали, що його мати хвора. Він поїхав її забрати, але вона відмовилася їхати", - зазначила в суді захисниця Пряхіна.

Підтверджень цьому вона не надала, заважили у МІПЛ.

На запитання головуючого судді Володимира Бугіля, чи збирається обвинувачений приїжджати до суду, адвокат відповіла ствердно. Вона також пообіцяла повідомити Пряхіна про наступну дату засідання суду - 18 березня.

Читайте також: Троє командирів бойовиків «Л/ДНР» отримали від 9 до 11 років заочно

Прокурор заявив, що це перша неявка обвинуваченого до суду (фактично, судовий розгляд лише починається - ред.), тому попросив відкласти розгляд до 18 березня. При цьому прокурор наголосив, що у Пряхіна не було запобіжного заходу.

"Але як так сталося, що після затримання Пряхін залишився без запобіжного заходу, невідомо. Жодної ухвали про обрання чи відмову в обранні запобіжного заходу Пряхіну в реєстрі знайти не вдалося", - підкреслюють у МІПЛ.

СБУ затримала Пряхіна в лютому минулого року. За її даними, посаду "заступника міністра інформації ДНР" Пряхін обіймав з 2014 по 2016 рік.

Читайте також: СБУшника, який перейшов на бік «ДНР», засудили до 10 років в’язниці

Як повідомляв Укрінформ, 8 серпня 2021 року до суду був направлений обвинувальний акт стосовно так званого "заступника міністра інформації ДНР".

За даними слідства, обвинувачений у 2014-2015 роках відповідав за організацію агітаційної роботи серед населення, схиляння до участі у терористичній організації і підтримки її діяльності, пропаганду ідей "руського міра". Він також неодноразово змушував полонених українських військовослужбовців на запитання російських журналістів повідомляти неправдиву інформацію про нібито умисні артилерійські обстріли Збройними силами України житлових будинків та про належні умови утримання у полоні. За відмову у наданні подібних "інтерв’ю" окупанти катували військовополонених.

Дії обвинуваченого були кваліфіковані як посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, участь у діяльності терористичної організації, а також поширення комуністичної символіки та пропаганди комуністичного режиму (ч. 3 ст. 110, ч. 1 ст. 258-3 та ч. 2 ст. 436-1 Кримінального кодексу України)

Фото в тексті: СБУ, Медійна ініціатива за права людини, Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-