У Вінниці відкрилась виставка речей загиблих в АТО бійців

У Вінниці відкрилась виставка речей загиблих в АТО бійців

Фото
Укрінформ
У Вінницькому обласному краєзнавчому музеї в середу, 12 січня, відкрилася виставка «Блокпост пам’яті», де представлені речі загиблих у війні проти російських окупантів військових, бійців добробатів, Нацгвардії, а також підрозділів МВС та СБУ.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомила співкоординаторка виставки – завідувачка відокремленого підрозділу «Музей мужніх» Вінницького обласного краєзнавчого музею Олена Гордієнко.

«Взагалі ця виставка - результат місії «Евакуація 200» з евакуації тіл бійців, загиблих під час українсько-російської війни. Автор цього виставкового проєкту - голова правління Міжнародної асоціації дослідників фортифікації «Цитадель» Павло Нетьосов. Як музейник і волонтер-пошуковець цієї місії, він їздив у зону АТО/ООС для того, щоб віднайти, ідентифікувати тіла і повернути останки загиблих захисників України додому, родинам. Під час цих експедицій він збирав усі ці речі, які належали загиблим. Виставка дуже глибока, вона буквально занурює в ту атмосферу», - розповіла Гордієнко.

За її словами, «Блокпост пам’яті» - це виставковий проєкт Міжнародної асоціації дослідників фортифікації «Цитадель», організований у Вінниці спільно з Національним військово-історичним музеєм України та Вінницьким обласним краєзнавчим музеєм. Цей проєкт розпочався ще у березні 2016 р. Він має на меті зберегти пам'ять про захисників України, загиблих у війні проти російських окупантів.

У Вінниці відкрилась виставка речей загиблих в АТО бійців «Блокпост пам’яті» / Фото: Олександр Лапін. Укрінформ

«Виставка починалася зі створення кількох виставкових «капсул» - невеликі ящики від снарядів засклені, на них наклеєні фотографії загиблих воїнів, тіла яких вдалося віднайти, ідентифікувати і зібрати про них матеріали. А в ящику представлені особисті речі бійців, знайдені разом із ними. Це мобільні телефони, натільні хрестики, годинники, браслети - у кого що», - додала музейниця.

Вона зазначила, що наразі експонати, зібрані пошуковцями, перетворилися на масштабну виставку, яку розмістили у трьох залах Вінницького обласного краєзнавчого музею. Окрім «капсул» з особистими речами бійців, у експозиції представлені фотографії артефактів, які пошуковцям довелося знайти під час своїх евакуаційних місій. Це світлини паспортів, обгорілих беретів, касок, вплавлених в розпечене залізо. Також тут можна побачити світлини мап, які використовували пошуковці під час розшуку тіл загиблих бійців, знімки з супутника, на яких позначені позиції наших захисників під час запеклих боїв чи військових операцій, місця знахідок тіл загиблих тощо.

Серед експонатів – матеріали про двох уродженців Вінницької області - Вадима Наумова з Козятина та Сергія Муравського із Хмільника, які загинули на Сході.

Виставка експонуватиметься у музеї до 8 травня, її можна побачити безкоштовно.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-