Тогочасні 3D-малюнки: на Хмельниччині у палаці Орловських виявили розписи XVIII століття

Тогочасні 3D-малюнки: на Хмельниччині у палаці Орловських виявили розписи XVIII століття

Фото
Укрінформ
У палаці Орловських на Хмельниччині, де розташований Малієвецьий обласний історико-культурний музей, виявили оригінальні розписи кінця XVIII ст.

Про це кореспонденту Укрінформу розповіла в.о. директора музею Анастасія Донець.

«Музей створювався з волонтерської ініціативи і так само волонтери продовжують нас підтримувати зараз. Знаний у Польщі реставратор Олександр Віштаченко на волонтерських засадах допомагає нам досліджувати палац Орловських. На другому поверсі холу на стелі почала відпадати побілка. Коли Олександр розчистив невеличку ділянку, там з’явився гарно збережений розпис, на якому одразу помітні натуральні фарби і дуже високий мистецький рівень. Він точно відповідає опису палацу, який ми маємо станом на 1914 рік, де написано, що в холі стеля розписана імітацією ліпнини», - зазначила Донець.

За її словами, розпис має вигляд рослинного орнаменту, поєднаного із геометричним. На той час це був своєрідний 3D-малюнок. Попри те, що певною мірою розпис втратив яскравість фарб та чіткість, його добре видно навіть неозброєним оком. Знімати шар штукатурки далі не будуть, адже такі розписи потрібно консервувати, а це вимагає дуже професійної роботи.

«Я припускаю, що це розписи, які належать до періоду будівництва палацу, тобто до кінця XVIII ст. Для того, щоб сказати точно і однозначно, потрібні дослідження. Наразі можна припустити, що все входило в первісний проєкт будівництва і внутрішнього оздоблення палацу», - додала музейниця.

Як зауважив реставратор станкового та монументального живопису Олександр Віштаченко, об’єктів, де збережені автентичні розписи, в Україні та зокрема на Поділлі дуже мало.

«Ми знаємо, що за радянських часів такі маєтки знищували або залишили в запустінні, а їх комплексні дослідження дуже рідко хто проводив. Маліївці унікальні тим, що палац зберігся у доброму стані, оскільки приміщення постійно використовувалося і ніколи не було без опалення. Мінус у тому, що всі оригінальні фрески забілили і заштукатури, але добре, що це не знищили. Щодо стелі в холі, я думаю, що це фрески. Тут малював дуже дорогий майстер і робив він це дуже якісно та професійно. Не знаю, чи десь на Хмельниччині таке збереглося. Що там далі є на стінах, невідомо, бо це потребує величезного комплексу робіт», - сказав реставратор.

Віштаченко розповів, що раніше в палаці Орловських під шарами штукатурки на стінах і колонах вдалося виявити оригінальну італійську штукатурку, що імітує мармур. Зокрема, вона є на колонах у великій бальній залі. Окрім того, у трапезній палацу знайшли оригінальні розписи, що є на архівних фотографіях. Наразі це все потребує великого комплексу реставраційних робіт.

Село Маліївці відоме палацом Орловських, закладеним 1788 року. Будівля зведена у стилі раннього французького класицизму. Палац оточений парком зі ставками, фонтанами, де росте понад 80 видів старих дерев. З-поміж іншого там збереглася водонапірна вежа та джерело питної води. Туристів до Маліївців вабить і 18-метрова скеля з водоспадом, в середині якої розміщена двоповерхова печера, пов’язана з давнім монастирем.

Будівля палацу використовувалася для потреб дитячого протитуберкульозного санаторію «Світанок». У 2021 році заклад ліквідували і створили там обласний історико-культурний музей.

Фото: Анастасія Донець

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-