Паводок на Закарпатті: синоптики пояснили причини і дали прогнози

Паводок на Закарпатті: синоптики пояснили причини і дали прогнози

Укрінформ
Синоптики пов'язують різдвяний паводок на Закарпатті з глобальним потеплінням та називають його м'яким і некритичним.

Про це на брифінгу в Закарпатській ОДА повідомив начальник Закарпатського гідрометцентру Василь Манівчук, передає кореспондент Укрінформу.

“Зимові паводки стали типовим явищем для країн Центральної Європи, ми також спостерігаємо їх останні років дев'ять на Закарпатті. Це наслідок глобальних змін клімату. Тенденція буде продовжуватися ще років десять”, - сказав Манівчук.

За його словами, цей паводок на Закарпатті пройшов м'яко та не був критичним.

“Причиною паводку стало те, що в гірській частині області ми мали значне накопичення снігу - йдеться про 700 мільйонів тонн. Різке потепління та опади у вигляді дощу призвели до паводку. Утім, Закарпаттю пощастило, що температура піднялася лише до +8-10 градусів за Цельсієм, в той час як у Європі вона піднялася до +15. Це дало нам шанси обійти ситуацію без критичних наслідків”, - пояснив Манівчук.

У період із 4 по 5 січня на Закарпатті відбулося змивання снігу, 339 мільйонів кубометрів води — це та вода, яка зійшла зі снігом, додав він. Також в цей час в області випала подекуди місячна норма дощу, проте інтенсивність опадів була рівномірною по всій області, це створило спокійне формування паводкової хвилі, підкреслив начальник Закарпатського гідрометцентру.

Наразі, за словами Манівчука, у горах іще лишається велика кількість снігу, це несе певні ризики в подальшому часі для Закарпаття. Утім зараз ситуація стабілізувалася - опади в області припинилися, вони подекуди перейдуть в мокрий сніг та сніг. Зараз паводкова хвиля проходить в низинних регіонах Закарпаття.

Як повідомляв Укрінформ, різдвяний паводок на Закарпатті зачепив третину громад області, найбільше постраждали Міжгірщина та Рахівщина. Вода забрала одну людину — наразі рятувальники продовжують пошуки 15-річного юнака, якого змило водою разом із підводою з кіньми в селі Кобилецька Поляна на Рахівщині.

Фото: Служба автомобільних доріг

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-