«Велика реставрація»: у Чернівцях почали відновлювати обласну бібліотеку

«Велика реставрація»: у Чернівцях почали відновлювати обласну бібліотеку

Фото
Укрінформ
У рамках програми Президента України "Велика реставрація" у Чернівцях почали відновлювати обласну наукову бібліотеку імені Михайла Івасюка.

Про це повідомляють у Чернівецькій ОДА, передає Укрінформ.

"Тріщини на кілька пальців у стінах, стелі, що деформувалися під вагою книг, обдертий фасад, балкони, котрі обсипаються… Стан Чернівецької обласної універсальної наукової бібліотеки імені Михайла Івасюка довгі роки був аварійним... Нині ж книгозбірню оновлюють за програмою Президента України "Велика реставрація". Ззовні полагодять усе приміщення, всередині – ліве крило", - йдеться у повідомленні.

Будівля обласної бібліотеки, зведена наприкінці ХІХ століття, є пам’яткою архітектури місцевого значення.

Як пояснила директорка закладу Наталія Філяк, ремонт у бібліотеці розпочали ще два роки тому. Для цього з обласного бюджету виділили два мільйони гривень. Однак з’ясувалося, що проблем набагато більше, ніж уявляли, а отже і сума, щоб їх усунути, необхідна суттєвіша.

Тож цього року у рамках програми "Велика реставрація" уряд виділив на ремонт будинку на вулиці Ольги Кобилянської, 47, де працює книгозбірня, майже 17,5 мільйона гривень.

"Оновлять фасад, ліве крило довелося обдирати до цегли. Також мають замінити вікна та двері, вони будуть автентичними, з дерева. Усередині теж чимало роботи, майстри навіть перекладали деякі стіни, бо ж їх вкривали тріщини. Необхідно ще замінити паркет, провести електрику та інтернет", – розповіла Філяк.

Вона зауважила, що завдяки президентській програмі бібліотека зможе подарувати додатковий комфорт своїм читачам та запровадити нові форми роботи. Так, інтернет-центр зможуть перенести у просторе поремонтоване приміщення, а кімнату, де він працював, перетворити на коворкінг.

Як повідомляв Укрінформ, у межах проєкту "Велика реставрація" відновлювальні роботи відбуваються на 36 об'єктах культурної спадщини країни.

Програма, розрахована на 2021-2023 роки, має на меті перетворити об'єкти матеріальної культурної спадщини на один з основних ресурсів розвитку України, зробити їх туристичними "магнітами".

У Чернівецькій області в рамках програми, окрім наукової бібліотеки планують відновити семінарську церкву та господарський дворик ЧНУ, а також провести реставраційні роботи у Хотинській фортеці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-