У Харкові відзначили 80-ті роковини трагедії у Дробицькому Яру

У Харкові відзначили 80-ті роковини трагедії у Дробицькому Яру

Фото
Укрінформ
Жалобний мітинг, присвячений 80-м роковинам трагедії у Дробицькому Яру, відбувся 14 грудня на території однойменного меморіального комплексу на околиці Харкова.

У заході, повідомляє кореспондент Укрінформу, взяли участь майже 300 харків'ян - представники влади, ветеранських організацій, національно-культурних об'єднань, дипломатичних місій, студенти та школярі.

«Це місце втілює весь жах війни. 80 років тому окупаційні війська провели тут перші розстріли. Тисячі людей були позбавлені життя лише через те, що були євреями. Сьогодні тут зібралися люди різного віку, зокрема, молодь. І це добре, бо з покоління в покоління ми повинні передавати пам'ять про безневинно вбитих у цьому місці. Людство має зробити все можливе, щоб такі трагедії ніколи більше не повторилися», - зазначив у своєму слові міський голова Харкова Ігор Терехов.

У Харкові провели заходи у пам’ять жертв трагедії у Дробицькому Ярі / Фото: В’ячеслав Мадієвський, Укрінформ

Учасники мітингу вшанували загиблих хвилиною мовчання та поклали квіти до меморіального комплексу.

Головний рабин Харківської області Моше Московіч прочитав поминальну молитву.

Як розповіла кореспонденту Укрінформу 85-річна Ніна Лактіонова, заступниця голови Харківської міської організації євреїв - колишніх в'язнів гетто та концтаборів, серед перших жертв масових розстрілів у Дробицькому Яру були її батьки.

«Маю доньку, онуків та правнуків і бажаю тільки одного: хай буде мир, хай буде повага людей одне до одного, хай буде щастя жити», - наголосила Лактіонова. 

Нагадаємо, 23 жовтня 1992 року Харківська міськрада ухвалила рішення про будівництво меморіалу на місці розстрілу євреїв у Дробицькому Яру, де поховані майже 20 тисяч людей.

2016 року Меморіальний комплекс «Дробицький Яр» набув статусу пам'ятки історії та монументального мистецтва.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-