СБУ викрила мережу, яка виготовляла до 500 фейкових COVID-сертифікатів на місяць

СБУ викрила мережу, яка виготовляла до 500 фейкових COVID-сертифікатів на місяць

Фото
Укрінформ
Служба безпеки України викрила нові мережі із виготовлення та продажу фейкових COVID-сертифікатів на Львівщині та Вінниччині. За попередніми оцінками, зловмисники «вакцинували» на папері близько 500 осіб щомісяця.

Про це повідомляє пресцентр СБУ, передає Укрінформ.

Зазначається, що на Львівщині фальшуванням COVID-сертифікатів займалася ціла амбулаторія. Зловмисники систематично видавали документи про вакцинацію без фактичного проведення щеплення. За попередньою інформацією, медпрацівники видавали до 20 фальшивок щодня, «працюючи» у такому режимі протягом шести місяців.

За даними слідства, схему організували лікарі одного з медзакладів області. Вони вносили недостовірні дані про вакцинування до єдиної державної системи обліку «eHealth» без фактичного проведення ін’єкцій. До схеми залучили й середній медперсонал закладу. У пошуку «клієнтів» були задіяні родичі, знайомі зловмисників. Вартість фейкового сертифіката про вакцинацію становила від 2 тис. до 3,5 тис. гривень.

У СБУ зазначають, що мережу на Вінниччині організували лікарі сімейної медицини місцевих комунальних закладів охорони здоров’я. «Клієнтів» знаходили серед пацієнтів, які не бажали вакцинуватися, а також через посередників.

Упродовж кількох місяців зловмисники виготовляли щодня до 5 фейкових сертифікатів. За виготовлення фальшивки та внесення неправдивих відомостей в електронну систему «eHealth» вони брали від 3,5 тисячі до 7,5 тисячі гривень.

Триває слідство для притягнення до відповідальності всіх причетних до схеми осіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-