Три громади Закарпаття планують спільно вирішити проблему побутових відходів

Три громади Закарпаття планують спільно вирішити проблему побутових відходів

Децентралізація
Укрінформ
Міжгірська, Пилипецька та Синевирська громади Закарпатської області планують реалізувати спільний проєкт для вирішення проблеми побутових відходів на своїх територіях.

Про це повідомив голова Міжгірської громади Василь Щур під час конференції «Міжнародне експертне обговорення 2021: «Партнерство для розвитку», організованої Програмою «U-LEAD з Європою», передає кореспондент Укрінформу.

"В нашому проєкті (щодо вирішення проблеми побутових відходів - ред.) беруть участь три громади - Міжгірська, Пилипецька та Синевирська. Ми говоримо про сегмент розподілу твердих побутових відходів. Мені хотілося б, щоб не складували відходи на сміттєзвалищі, а перетворювали на вторинний продукт", - сказав Щур.

Він додав, що для реалізації проєкту потрібно 5 млн грн грантових коштів, 1 млн 300 тис. грн надасть Міжгірська селищна рада та по 600 тис. грн виділять Пилипецька і Синевирська громади. В межах проєкту планується облаштувати 77 майданчиків на території трьох громад, закупити сміттєві контейнери, організувати роботу із вчасного вивезення сміття з майданчиків, його сортування, утилізації, рекультивації, закупити та ввести в експлуатацію мобільну сортувальну лінію.

Своєю чергою голова Іллінецької громади Вінницької області Володимир Ящук розповів, що його громаді вдалося налагодити розподільний збір твердих побутових відходів, а дохід від реалізації вторинного пластику спрямовують на фінансування тепличного господарства, яке вирощує саджанці квітів. За його словами, в Іллінецькій громаді функціонує сміттєсортувальна станція та мінізавод з переробки полімерних матеріалів у тротуарну плитку.

Крім того, Ящук розповів, що Іллінецька громада висадила яблуневий сад на місці колишнього стихійного сміттєзвалища.

Голова Представництва в Україні Північної екологічної фінансової корпорації NEFCO Юлія Шевчук поінформувала на конференції про фінансування NEFCO екологічних та енергоефективних проєктів. За її словами, NEFCO має програми співпраці з українськими громадами у секторі твердих побутових відходів, водопостачання та водовідведення

"У нас дуже багато проєктів в Україні, тобто близько 200 проєктів, і наші партнери - більше 100 муніципалітетів в Україні... Ми вже в Україні більше 10 років працюємо", - сказала вона.

За словами Шевчук, корпорація розпочинає в Україні нову програму у секторі твердих побутових відходів та енергоефективності, в якій візьмуть участь 10 громад. Для реалізації програми NEFCO планує надати громадам кредитні кошти, залучити грант з ЄС, а також передбачається місцеве співфінансування.

Як повідомлялося, Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян та розширює можливості громад.

Фото: «U-LEAD з Європою»

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-