Індустріальний парк Славутича створює якісні умови для розвитку бізнесу - голова громади

Індустріальний парк Славутича створює якісні умови для розвитку бізнесу - голова громади

Децентралізація
Укрінформ
Індустріальний парк у Славутичі Київської області створює якісні умови для залучення інвестицій у місцевий бюджет та розвитку бізнесу.

Про це сказав голова Славутицької громади Юрій Фомічев під час конференції «Міжнародне експертне обговорення 2021: «Партнерство для розвитку», організованої Програмою «U-LEAD з Європою», передає кореспондент Укрінформу.

"Ми маємо територію, на якій підприємці можуть отримати відразу необхідні послуги, маємо 10 виробничих приміщень, які обладнані необхідними мережами комунікацій, в які можна заходити і розпочинати свій бізнес, встановивши лише своє обладнання. Крім цього, ми маємо офісні приміщення, конференц-зал", - сказав Фомічев.

За його словами, індустріальний парк є невеликим і має площу 1570 квадратних метрів, але він орієнтований на малий бізнес.

"Сьогодні площі переважно заповнені. Якщо говорити про офісну частину - вона заповнена повністю, бо велике підприємство вирішило скористатися можливістю нашого індустріального парку для розміщення своїх офісів, поки вони облаштовують власні", - зауважив голова громади.

Він також звернув увагу, що процес підписання угоди про використання бізнес-парку з потенційним інвестором щодо орендних відносин відбувається впродовж лише 72 годин.

Фомічев зазначив, що створення індустріального парку було закладене у плані місцевого економічного розвитку, розробленому у 2017 році.

"Ми йшли шляхом створення інституцій для підтримки бізнесу, створення сприятливих умов для залучення інвестицій, паралельно вели діалог з громадою, залучали людей до навчання бізнесу, для розуміння, що таке бізнес", - пояснив він.

На переконання голови Славутицької громади, саме малий і середній бізнес великою мірою наповнюють міську економіку, оскільки вони сплачують податки, створюють робочі місця, орендують комунальну власність. За його словами, Славутичу завдяки індустріальному парку вдалося створити умови "муніципальної інвестиційної няні" для залучення інвестицій.

Крім того, наголосив Фомічев, Славутич трансформує економіку в бік розвитку малого та середнього підприємництва, і у 2020 році, коли малий бізнес був на межі виживання через пандемію COVID-19, вдалося уникнути значного спаду надходжень до бюджету через преференції та пільги для такого бізнесу.

Своєю чергою заступник міністра розвитку громад та територій Іван Лукеря зауважив, що для кожної громади важливе планування свого розвитку та напрацювання конкретних проєктів, які будуть забезпечувати реалізацію економічного потенціалу громади. Тому, згідно із законодавством, кожна територіальна громада повинна мати стратегію розвитку.

Крім того, Лукеря зауважив, що фінансових ресурсів у держбюджеті для розвитку місцевої економіки більше, ніж наявних якісних проєктів на рівні громад.

"У затвердженому державному бюджеті на 2022 рік основними інструментами, які закладені для підтримки територіальних громад, є Державний фонд регіонального розвитку, субвенція на створення індустріальних парків, субвенція на інфраструктуру, субвенція на питну воду, підтримка створення центрів надання адміністративних послуг; продовжується реалізація проєкту проведення і підключення до широкосмугового швидкісного інтернету населених пунктів та інші інструменти", - зазначив посадовець.

Він додав, що ресурси з названих програм розподілятимуть на конкурсних засадах, і отримають їх громади, які найкраще спланували свій розвиток.

Як повідомлялося, Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян та розширює можливості громад.

Фото:«U-LEAD з Європою» та Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-