Українські громади об'єднують зусилля та стають сильнішими - конференція U-LEAD

Українські громади об'єднують зусилля та стають сильнішими - конференція U-LEAD

Децентралізація
Укрінформ
Українські громади стають сильнішими, об'єднуючи зусилля, зокрема шляхом міжмуніципального співробітництва.

На цьому наголошували учасники конференції «Міжнародне експертне обговорення 2021: «Партнерство для розвитку», організованої Програмою «U-LEAD з Європою», передає кореспондент Укрінформу.

Зокрема, міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов наголосив, що децентралізація сприяє розвитку співпраці громад.

"Об'єднуючи зусилля, громади стають сильнішими, а з ними успішною стає наша країна... Завдяки децентралізації власні доходи місцевих бюджетів зросли у майже чотири рази - з 80 мільярдів гривень у 2014 році до майже 300 млрд грн у 2020 році", - сказав Чернишов.

За його словами, очікується, що в наступному році місцеві бюджети становитимуть 437 млрд грн, що на 87 млрд більше порівняно з нинішнім.

Міністр зауважив, що під час першого етапу реформи місцевого самоврядування держава передала на місця значну частину повноважень, ресурсів і відповідальності, було сформовано нову територіальну основу для діяльності місцевих органів влади, і замість понад 11 тисяч малочисельних неспроможних громад утворили 1470 громад з однаковим статусом, повноваженнями та прямими міжбюджетними відносинами. Подальше реформування місцевого самоврядування, як наголосив Чернишов, потребує внесення змін до Конституції у частині децентралізації, їх імплементації та приведення законодавства України у відповідність до Європейської хартії місцевого самоврядування.

Водночас заступник голови представництва ЄС в Україні Ремі Дюфло зазначив на конференції, що співпраця громад є однією із запорук успішного розвитку місцевого самоврядування.

"Для того щоб децентралізація була успішною, ми маємо дуже ефективно й активно знаходити відповіді на численні питання, від яких залежить місцевий розвиток... Одна із запорук успішного розвитку самоврядування - міжмуніципальна співпраця, особливо це стосується малих громад, які мають менш ніж 50 тисяч населення", - сказав Дюфло.

За його словами, щоб громади з малою кількістю населення належним чином розвивалися, необхідні капіталовкладення і налагодження синергетичних зв'язків між муніципалітетами на регіональному рівні.

Заступник голови представництва ЄС наголосив, що у питанні посилення співпраці громад допомагає Програма "U-LEAD з Європою", яка проводить навчання, семінари, форуми для представників громад щодо різних сфер місцевого розвитку. Зокрема, завдяки підтримці U-LEAD понад 300 громад, які сукупно мають більш як 2 млн населення, приєдналися до численних проєктів розвитку, загальна вартість яких перевищує 2 млн євро.

Дюфло зауважив, що Програма U-LEAD є найбільш успішною щодо питань децентралізації у світі, з 2016 року у цей проєкт вклали 158 млн євро. U-LEAD застосовує європейські підходи у межах підтримки децентралізації в Україні.

Своєю чергою директор U-LEAD Бастіан Файгель зауважив, що експерти Програми допомагають громадам напрацьовувати проєкти розвитку регіонального значення.

"Ми хочемо відзначити надзвичайну роль проєктів розвитку громад з погляду їхнього економічного та соціального розвитку. Ми також хочемо наголосити, що інвестиційні проєкти розвитку готуються у постійному діалозі з жителями, місцевими компаніями, аби пересвідчитися, що вони відповідають пріоритетам місцевого розвитку і сприятимуть поліпшенню добробуту у громадах", - сказав він.

Як повідомлялося, Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян та розширює можливості громад.

Фото: «U-LEAD з Європою»

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-