У Львові церкву-музей облаштували гідравлічним пандусом

У Львові церкву-музей облаштували гідравлічним пандусом

Фото
Укрінформ
До Міжнародного дня людей з інвалідністю у Львові облаштували інноваційну гідравлічну платформу-ліфт, завдяки цьому люди з обмеженими можливостями можуть відвідати церкву Климентія Шептицького та музей Митрополита Андрея Шептицького.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

У Львові церкву-музей Климентія Шептицького облаштували гідравлічною платформою для людей з інвалідністю/ Фото Альони Николаєвич

«Механізм - простий, проте має надзвичайно важливе значення. Адже відтепер людина на інвалідному візку може без проблем та сторонньої допомоги відвідати храм Климентія Шептицького та музей Андрея Шептицького, який є на території. Сюди така особа може заїхати завдяки пандусу», - зазначив координатор проєкту, керівник ГО «Реабілітація людей з інвалідністю» Ярослав Грибальський.

Першою протестувати роботу ліфта, який наразі є новинкою для України, наважилася Наталія Курило. Жінка зізналася, що часто переживає, коли сторонні люди піднімають її по сходинках, завжди лишається страх випасти з візка. А такий ліфт-підйомник – це зручно, а головне безпечно.

«Цей захід демонструє також зміну свідомості, адже показує, що особи з інвалідністю - це не лише медицина і соцзахист, це також духовна спадщина та активний відпочинок і туризм», - додала Курило.

Завдяки підйомнику люди у візках без сторонньої допомоги змогли піднятися на терасу подвір’я церкви, а далі по пандусу потрапити в музей Митрополита Андрея Шептицького. Він є першим пунктом туристичного маршруту сакральними пам’ятками Львова для людей з інвалідністю.

Загалом маршрут по Львову включає 8 об’єктів, серед яких середньовічна архітектурна спадщина ЮНЕСКО – район Підзамче – середньовічні церкви 13-17 ст. Також туристичний маршрут «безбар’єрності» відкрили в польському Перемешлі, він включає 5 об’єктів середньовічної архітектурної спадщини. Ці маршрути створені в межах проєкту «Захист громадянських прав осіб з інвалідністю і створення можливостей для них пізнавати унікальну культурну і архітектурну спадщину міст Львова і Перемишля». Він співфінансувався за кошти Європейського Союзу в межах Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна ЄІСП 2014-2020.

«Проєкт «Польща-Україна –Білорусь» дає можливість розвивати різні інфраструктурні, екологічні, туристичні об’єкти. Ми розуміємо, що об’єктів, які потребують такого доступу, в нас дуже багато і це не можливо зробити за один день, але зараз напрацьовуємо механізм їх облаштування. На наступний рік плануємо завершення встановлення пандусів до всіх адміністративних будівель та органів місцевого самоврядування. А сьогоднішня подія дає поштовх, бо багато музеїв побачать, що можливо зробити такий доступ і захочуть взяти приклад. Хтось своїм коштом, хтось за гроші місцевого самоврядування чи державних програм», - зазначив заступник голови Львівської ОДА Юрій Бучко.

Пізніше представники міської та обласної влади спільно з громадськими організаціями підписали Меморандум «Про спільний захист прав людей з інвалідністю на рівну участь в туризмі та просування концепції доступності культурно-історичної спадщини для людей з інвалідністю на рівні з іншими».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-