Батько полоненої лікарки в окупованому Донецьку заявляє, що її стан - критичний

Батько полоненої лікарки в окупованому Донецьку заявляє, що її стан - критичний

Укрінформ
Стан здоров’я полоненої лікарки Наталії Стаценко, яку окупанти утримують у донецькому СІЗО, наразі критичний, і невідомо, чи зможе вона вижити.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив батько полоненої лікарки Олександр Стаценко у ході круглого столу «Що може зробити ОБСЄ для звільнення незаконно утримуваних осіб на Донбасі: роль Головування Польщі у 2022 році», який відбувся 26 листопада у Києві в рамках Третього Міжнародного форуму по Східній Україні.

«Стан здоров’я Наталі критичний, вона доведена до відчаю, та не знає, що буде завтра, чи зможе вона вижити», - сказав батько.

За його словами, у Наталі раніше були проблеми з хребтом, але після практично 2,5 років незаконного утримання, без надання адекватної медичної допомоги, додалися жахливі болі у хребті, шиї, нестерпно болючі судоми, і на додачу до цього є побічні ефекти від знеболювальних та нестероїдних медпрепаратів, які вона приймає постійно.

«Ці ліки по-перше, вже майже не діють, а по-друге, у них є побічні дії з боку серцево-судинної системи, шлунку, печінки, щитовидної залози, у неї є весь комплекс ускладнень. Але ніхто її не обстежує, ніхто не надає їй адекватної медичної допомоги… Вона просто помре, вона вже зараз глибокий інвалід», - сказав батько.

Він хоче, щоб доньку звільнили на гуманітарної основі за показниками поганого здоров’я, у зв’язку з загрозою життю.

«Потрібне звільнення Наталі на гуманітарної основі, як окремий кейс. Оскільки процедура обміну заблокована, я вважаю, що єдиний шанс - це формат звільнення за життєвими показниками у зв’язку з загрозою життю та здоров’ю Наталі. Бо операція, яка на неї чекає, дуже травматична. І чекати, що вона буде абсолютно здоровою, неможливо, бо вона буде інвалідом другої, чи навіть першої групи, навіть після операції. А без операції вона просто помре. Язва шлунку, яка може перфорувати, а в умовах СІЗО це - смерть», - пояснив батько полоненої.

У свою чергу координаторка гуманітарної підгрупи ТГК від ОБСЕ Шарлотта Реландер, яка була присутня на круглому столі, запевнила, що особисто буде боротися за звільнення Наталії Стаценко.

«Її справа обговорюється. І я зараз для себе поставлю на замітку це питання і боротимуся за її звільнення. І, звичайно, я якнайшвидше намагатимуся приїхати в Україну і тоді я може зможу побачитися з людьми такими, як ваша дочка, і зможу вести переговори щодо її звільнення. Хочу вас запевнити, що її не забуто, і ми не ігноруємо на нашому рівні таких людей», - сказала Реландер.

Наталія Стаценко - жителька Донецька. До рук представників незаконних збройних формувань потрапила 10 липня 2019 року.

Журналіст, колишній полонений Станислав Асєєв повідомив, що арешт Наталі був пов’язаний з його діяльністю, тому що вони листувалися у Фейсбуці, і вона поділяла його позицію. Після арешту журналіста у Донецьку його листування потрапило до рук бойовиків, тому Наталю захопили у полон.

Перші три місяці її утримували в Донецьку в «Ізоляції» — у підпільної в'язниці так званого «міністерства державної безпеки», а потім перевели в СІЗО №5.

Окупанти звинувачують Наталю в «шпигунстві» на користь України та проукраїнській діяльності.

Як повідомляла Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, у полоненої загострилися хронічне захворювання спини, що супроводжується значним порушенням статико-динамічних функцій хребта.

25 листопада в окупованому Донецьку відбулося чергове «судове засідання» у справі про шпигунство. «Суд» відхилив клопотання про зміну Наталі запобіжного заходу та не дозволив відвезти полонену на термінову операцію.

«Ізоляція» — тюрма, яку було створено після захоплення Донецька російськими диверсійними загонами у 2014 році. На території цього об'єкта утримуються незаконно ув'язнені люди, яких піддають тортурам. Тюрма має статус секретної. Вироки, за якими утримувані перебувають в «Ізоляції», виносяться незаконними «судами» «ДНР» без належного розслідування.

Станіслав Асєєв – донецький журналіст, письменник, якого понад два з половиною роки проросійські бойовики незаконно утримували у в’язниці «Ізоляція».

До потрапляння в полон Асєєв з окупованого Донецька писав про ситуацію в місті для низки українських медіа, а також для проєкту Радіо Свобода «Донбас. Реалії». Журналіста затримали у травні 2017 року, звинувативши у шпигунстві та піддавши катуванням у «Ізоляції».

Він був визволений з полону в рамках обміну «76 на 127» 29 грудня 2019 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-