На виставці у Сумах показали їжу часів Голодомору

На виставці у Сумах показали їжу часів Голодомору

Фото
Укрінформ
У Сумському обласному краєзнавчому музеї відкрилась виставка, основу якої склала їжа періоду Голодомору 1932-1933 років та знаряддя для її приготування.

Про це повідомила пресслужба Сумської ОДА, передає Укрінформ. 

"На виставці в краєзнавчому музеї на символічному столі представлені зразки їжі, яку вживали люди під час голоду, та побутове приладдя, яке слугувало для розтирання та помолу корінців, жолудів, бруньок, качанів кукурудзи - жорнова, тертушки, ступки тощо", - ідеться у повідомленні.

Зазначається, що для підготовки візуальної інсталяції музейники скористалися книгою сумського художника-графіка Миколи Бондаренка "Україна-1933: Кулінарна книга. Пам'ять людська", що була видана кілька років тому коштом обласного бюджету. У ній опубліковані історії людей, які були свідками голодомору в Україні, та рецепти страв, котрі споживали українці у ті важкі часи.

В центрі інсталяції зі схожою назвою "Кулінарна книга: Голодомор 1932-1933" представлений комплекс матеріалів жителя с. Божок нині Конотопського району Сумщини Дмитра Поладича: шматок "хліба", випечений з рослинної сировини, який споживала його родина під час голоду, щоденники зі спогадами про Голодомор, особисті фотографії.

Одним із експонатів виставки є Дзвін Скорботи з моторошним звуком. У ньому, зазначають в ОДА, чується стогін і плач за безвинними жертвами Голодомору.

На відкритті виставки виступив голова Сумської ОДА Дмитро Живицький. Він розповів, що про голод чув від свого діда, який народився в 1920 році. Той розповідав, що Голодомор 1932-1933 років був штучним, люди помирали просто на вулицях, а рідні не мали сил поховати їх по-людськи, по-християнськи.

У Сумах на виставці показали їжу, яку люди споживали в Голодомор / Фото: Сумська ОДА

"За даними Українського інституту національної пам’яті, Голодомор 1932-1933 років забрав життя орієнтовно 1,5 млн дітей віком до 10 років. Наше завдання сьогодні - згадувати, пам’ятати, поширювати цю інформацію на увесь світ", - сказав Живицький.

Він закликав жителів Сумщини 27 листопада о 16.00 запалити свічки в пам'ять про жертв Голодомору, помолитися за вічний спокій для їхніх душ.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні щороку в четверту суботу листопада вшановують пам'ять жертв голодоморів. О 16:00 буде оголошено хвилину мовчання, а також проведено загальноукраїнську акцію «Засвіти свічку».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-