Під час розкопок палацу на Львівщині археологи виявили давні руїни

Під час розкопок палацу на Львівщині археологи виявили давні руїни

Фото
Укрінформ
На Львівщині під час розкопок палацу кінця ХІХ ст. у Тартакові археологи виявили, що він збудований на масштабних уламках набагато давнішої споруди.

Про це у Фейсбуці повідомив Науково-дослідний центр «Рятівна археологічна служба», передає Укрінформ.

Зараз науковці проводять попередні археологічні дослідження на території пам’ятки архітектури національного значення – палацу кінця ХІХ ст. у Тартакові. Основне їх завдання – з’ясувати, на яких культурних шарах залягають фундаменти палацу.

«Закладений при південно-західному наріжнику палацу розкоп засвідчив, що будівля стоїть на потужному румовищі (уламках старої будівлі) від його попередника – мурованого замку родини Потоцьких, що, ймовірно, був зведений у XVII столітті», - йдеться у повідомленні.

Археологи зафіксували залишки цегляного муру шириною 2,5 м, а під ним - ще одне цегляне румовище. Отже, за твердженням науковців, палац в Тартакові є не тільки пам’яткою архітектури, але й важливим і багатошаровим археологічним комплексом.

"Оскільки перші письмові згадки про Тартаків датуються ще початком XV століття, сподіваємось, що подальші археологічні дослідження дадуть багато нового матеріалу до історії давньої Сокальщини", - розповіла наукова консультантка проєкту Наталя Войцещук.

Археологічні дослідження в Тартакові є частиною робіт з розробки комплексного проєкту реставрації пам’ятки. Їхні результати будуть основою для прийняття фахових проєктних рішень проєктантами-реставраторами.

Палац у Тартакові спорудили 1898 року для відомого польського шляхтича Збіґнєва Лянцкоронського. Двоповерховий цегляний палац звели у стилі французького необароко за проєктом львівського архітектора Вінцента Равського (молодшого). Колись на фасаді були дві фігури атлантів. Пізніше замок реконструювали і зробили більш схожим на Casino de Paris у Монако. Сама будівля, яка потребує реставрації, розташована у великому парку-пам’ятці садово-паркового мистецтва XVIII століття.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-