ДТП, які сколихнули країну: комітет Ради хоче посилити покарання для водіїв «під кайфом»

ДТП, які сколихнули країну: комітет Ради хоче посилити покарання для водіїв «під кайфом»

Фото
Укрінформ
Учасники виїзного засідання Комітету ВР з правоохоронної діяльності, яке проходить у Харкові 22 листопада, обговорюють забезпечення безпеки на дорогах міста та області через резонансні ДТП.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив голова Комітету ВР з правоохоронної діяльності Сергій Іонушас.

"Незвичайний - виїзний - формат засідання Комітету ВР пов'язаний з резонансними ДТП у Харкові, які відбулися два тижні тому, та сколихнули країну. Мета виїзного засідання почути не тільки цифри та факти роботи по забезпеченню безпеки на дорогах з боку місцевої влади, а й пропозиції щодо запобігання ДТП через, у тому числі, залучення громадськості до контролю безпеки на дорогах. Також буде обговорено питання щодо включення до порядку денного сесії ВР проєкту закону про внесення змін до Кримінального кодексу України у частині посилення відповідальності за ДТП, зокрема, коли водій сів за кермо під впливом алкоголю чи наркотиків", - сказав Іонушас.

Виїзне засідання Комітету ВР з правоохоронної діяльності проходить у конференц-залі бібліотечного комплексу Харківського національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого. У його роботі беруть участь 24 народних депутати України, із них 9 - в режимі офлайн.

У ході обговорення голова Харківської ОДА Олександр Скакун повідомив, що в цьому році в регіоні сталося 1288 дорожньо-транспортних пригод із загиблими й травмованими. Цей показник найнижчий за останні 5 років. За той самий період 2020 року сталося на 17% більше подібних ДТП, у 2019-му – на 12% більше. Він зазначив, що "цифри – вражаючі, вони дуже великі".

Засідання комітету Верховної Ради у Харкові / Фото: В’ячеслав Мадієвський, Укрінформ

Скакун додав, що дві останні резонансні аварії в Харкові (на проспекті Гагаріна за участі 16-річного водія та на проспекті Науки, де збили двох дітей на пішохідному переході) – це не тільки про порушення правил дорожнього руху. Це й про виховання молоді, дітей. "Вважаю, що треба підіймати це питання і в стінах Верховної Ради України, й на цьому комітеті", - наголосив він.

Голова ОДА вважає, що до профілактичної роботи з молоддю варто залучати бізнесменів, зокрема, до створення проєктів з розвитку спорту та культури. Окрім того, судова система також повинна сприяти справедливому покаранню винуватців ДТП, а в резонансних ДТП застави для винуватців мають бути збільшені до цифри у мільйони гривень.

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова, яка взяла участь у обговоренні в режимі онлайн, схвально відгукнулась про встановлення у Харкові на перехрестях вулиць попереджувальних знаків у вигляді фігурок дітей, щоб привернути увагу водіїв.

"Але більш ефективніше, хоча й дорожче, - встановлення додаткового освітлення на небезпечних ділянках доріг", - важає вона.

Посадовиця додала, що з початку року за кількістю ДТП на першому місці залишається Дніпропетровська область, в тому числі й по ДТП із загиблими. На другому - Львівська, на третьому – Харківська, на четвертому – Київська.

Упродовж засідання його учасники обговорять профілактичні заходи щодо запобігання ДТП з боку Нацполіції України та СБУ, а також проблемні питання судового розгляду справ щодо порушень ПДР, законодавчі ініціативи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-