Громади Хмельниччини сплатять до держбюджету 178 мільйонів реверсної дотації - U-LEAD

Громади Хмельниччини сплатять до держбюджету 178 мільйонів реверсної дотації - U-LEAD

Укрінформ
У наступному році громади Хмельницької області сплатять 178 мільйонів гривень реверсної дотації до державного бюджету.

Про це розповіла радниця з місцевих фінансів та управління Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Хмельницькій області Наталія Любченко.

За її словами, найбільше реверсної дотації сплачує місто Хмельницький - майже 92 млн грн та Нетішинська громада – 75 млн, далі йдуть чотири сільські громади: Гуменецька – 4,6 млн, Розсошанська – 3,3 млн, Крупецька – 3,3 млн та Сахновецька – 615 тис. грн.

В розрахунку на одного мешканця реверсної дотації лідирує Нетішинська громада, де мешкає 37,7 тисячі мешканців, кожен із яких умовно поверне державі у 2022 році 1988 гривень.

«Реверсна дотація показує, що громада має значно вищі надходження податку на доходи фізичних осіб у розрахунку на одного мешканця, ніж в середньому по Україні. Але вилучається не вся сума такого перевищення, половина залишається у громаді як стимул для подальшої роботи. Тому всі громади мають налагоджувати співпрацю із бізнесом для зростання надходжень до бюджету», - наголосила Любченко.

Вона також повідомила, що базова дотація для Хмельниччини буде майже утричі більшою – понад 484 млн грн. Найбільше отримає Кам’янець-Подільська громада – 48,4 млн, Дунаєвецька – 27,8 млн та Полоньска – 23,7 млн грн.

«Постійна комунікація із бізнесом, зростання ефективності інвестицій громади та впровадження розвиткових проєктів дозволить поліпшити фінансовий стан громад, що сприятиме посиленню спроможності», - вважає Любченко.

У проєкті Державного бюджету на наступний рік, за її словами, заплановано, що 6 територіальних громад Хмельниччини сплачуватимуть реверсну дотацію, ще для 5 громад процедура горизонтального вирівнювання не буде здійснюватися, 49 громад регіону отримають від держави базову дотацію.

Як повідомлялося, Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-