На Хмельниччині виявили ще одну давню скульптуру

На Хмельниччині виявили ще одну давню скульптуру

Фото
Укрінформ
У селі Маліївці на Хмельниччині, де знайшли фрагменти скульптури Іоанна Предтечі, виявили ще одну давню скульптуру, яку міг виготовити місцевий майстер.

Про це кореспонденту Укрінформу розповіла т.в.о. директора Малієвецького обласного історико-культурного музею, голова громадської організації «Малієвецька спадщина» Анастасія Донець.

«Я була на прямому ефірі, під час якого розповідала про знайдені фрагменти скульптури Іоанна Предтечі. І як тільки вийшов сюжет, мені зателефонували люди, які живуть в Маліївцях, та сказали, що в них є ще одна скульптура. Я виїхала туди, щоб подивитися. Скульптура невисока, нижча людського зросту, без голови, разом із нею є тваринка. Дуже шкода, що голову цієї скульптури відбили років 10 тому і замурували під час будівництва. Скульптура виготовлена з оолітового вапняку, має перев’язь і завиточки одягу, які характерні для Іоанна Предтечі», - зазначила Донець.

За її словами, раніше скульптура зберігалася в садибі місцевого жителя, але після смерті чоловіка його родичі забрали її до себе. Таким чином скульптуру вдалося захистити від сусідів, які мали намір її повністю розбити та використати у будівництві.

За сімейною легендою, у цій родині був скульптор, який працював у місцевого пана. Скульптури, які йому подобалися, він здавав як готові роботи, а ті, що вважав недосконалими, або які були його чернетками, просто залишав у себе в саду.

Донець припускає: можливо, виявлена скульптура була невдалою, чернеткою або спробою повторити скульптуру Іоанна Предтечі, яка колись була частиною комплексу скельного монастиря.

«У Маліївцях триває пошук скульптур. Місцеві жителі вже розповідають, що десь бачили чи пам’ятають про різні скульптури. Виявлені скульптури – це не просто артефакти, а артефакти, які показують культурний зв’язок, на кого орієнтувалися люди, які їх створювали, звідки запозичували свої ідеї. Вони показують життя суспільства та історію думки і мистецтва», - додала т.в.о. директора музею.

Знайдену скульптуру місцеві жителі передадуть Малієвецькому музею.

Як повідомляв Укрінформ, раніше в Маліївці на території кладовища виявили три фрагменти давньої скульптури Іоанна Предтечі, яка колись була частиною комплексу скельного монастиря.

Село Маліївці відоме палацом Орловських, закладеним 1788 року. Будівля зведена у стилі раннього французького класицизму. Палац оточений парком зі ставками, фонтанами, де росте понад 80 видів старих дерев. З-поміж іншого там збереглася водонапірна вежа та джерело питної води. Туристів до Маліївців вабить і 18-метрова скеля з водоспадом, в середині якої розміщена двоповерхова печера, пов’язана з давнім монастирем.

Будівля палацу використовувалася для потреб дитячого протитуберкульозного санаторію «Світанок», але цього року заклад ліквідували і створили там обласний історико-культурний музей.

Фото Анастасії Донець

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-