На Одещині група ромів утримувала у трудовому рабстві 12 людей

На Одещині група ромів утримувала у трудовому рабстві 12 людей

Фото, відео
Укрінформ
В Одеській області правоохоронці визволили із трудового рабства 12 людей.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Національна поліція.

Працівники міграційної поліції спільно зі слідчим відділом Білгород-Дністровського районного відділу поліції та працівниками Державної прикордонної служби України під процесуальним керівництвом Білгород-Дністровської міжрайонної прокуратури за силової підтримки Батальйону поліції особливого призначення та спецпідрозділу "Д.О.З.О.Р.", викрили злочинну діяльність групи осіб, які займались трудовою експлуатацією громадян на території Білгород-Дністровського району.

За даними слідства, до складу групи входили троє осіб. Як додали у ДПСУ, особи ромської національності підшукували робітників в Одесі серед людей, які опинилися у скрутному матеріальному становищі. Вербувальники обіцяли хорошу заробітну плату, харчування та безкоштовне житло. Приставши на таку пропозицію, жертви потрапляли у трудове рабство, де під погрозами фізичної розправи виконували польову роботу та роботу з домашнього господарства.

В Одеській області викрили групу ромів, які незаконно утримували осіб у трудовому рабстві / Фото: НПУ, ДПСУ

"Щодня люди тяжко працювали на польових роботах, проживали в бараках, а весь їх "заробіток" обмежувався харчуванням сумнівної якості 2-3 рази на добу та алкогольними напоями", - повідомили у поліції.

На території, де проживали завербовані особи, за ними постійно наглядали так звані "бригадири", які контролювали дотримання встановлених правил, зокрема підйом та направлення на роботу, обмежували в пересуванні після повернення з робіт.

Правоохоронці провели 8 санкціонованих обшуків за місцями мешкання фігурантів та в будинках, де незаконно утримували громадян. У результаті вилучили речові докази, що підтверджують протиправну діяльність злочинної групи.

Як відзначають у поліції, на момент обшуків у трудовому рабстві перебували 12 осіб, які наразі визволені. П’ятеро вже звернулися до правоохоронних органів із заявами про вчинення відносно них злочину.

Також у межах проведених заходів поліцейські виявили жителя Закарпатської області, 1986 року народження, який переховувався від суду з метою уникнення покарання за скоєння кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 185 (таємне викрадення чужого майна - крадіжка) Кримінального кодексу України.

Читайте також: За 30 років жертвами торгівлі людьми стали 260 тисяч українців - Венедіктова

Дії зловмисників кваліфіковані за ч. 2 ст. 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини) Кримінального кодексу України. Їм загрожує покарання у вигляді обмеження або позбавлення волі на строк до 5 років.

Вирішується питання щодо повідомлення про підозру учасникам злочинної групи та обрання стосовно них запобіжних заходів. Слідчі дії тривають.

Як повідомляв Укрінформ, у вересні в Дніпропетровській області співробітники міграційної поліції звільнили з трудового рабства 60 людей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-