Заступниця директора лікарні на Прикарпатті підробляла дані про COVID-вакцинацію - СБУ

Заступниця директора лікарні на Прикарпатті підробляла дані про COVID-вакцинацію - СБУ

Фото
Укрінформ
В Івано-Франківській області Служба безпеки України викрила лікарку, яка підробляла дані про вакцинацію від COVID-19.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє СБУ

Правоохоронцям вдалося встановити особу лікарки, яка вносила неправдиві відомості в електронну систему eHealth. За попередніми даними, за свої послуги вона отримувала по 2,5 тис. грн з людини.

Як встановило слідство, організувала схему заступниця директора однієї з комунальних лікарень Івано-Франківської області. До неї зверталися громадяни, які не бажали вакцинуватися, однак хотіли мати свідоцтво в застосунку Дія.

"Лікар не проводила їм щеплення. Натомість незаконно вносила їхні персональні дані в електронну систему охорони здоров’я eHealth через програму Medics як нібито вакцинованих. Невикористану вакцину списувала", - ідеться у повідомленні.

У ході обшуку, проведеного у службовому кабінеті лікарки, правоохоронці вилучили: комп’ютерну техніку, яка використовувалася для внесення даних в інформаційну систему Національної служби здоров’я України, журнал обліку вакцинованих осіб, інші документи, що підтверджують протиправну діяльність.

Наразі планується оголосити посадовиці про підозру за ст. 362 (несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп'ютерах), автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї) Кримінального кодексу України.

Читайте також: СБУ викрила працівників турагентства і медлабораторії, які продавали підробні ПЛР-тести

Тривають слідчі дії для встановлення всіх причетних до оборудки осіб.

"Після виявлення персональних даних осіб, які були протиправно внесені в систему, СБУ ініціюватиме анулювання їхніх свідоцтв про вакцинацію", - наголосили у спецслужбі.

Читайте також: «Цех» на Харківщині наштампував сотні тисяч фейкових COVID-довідок та сертифікатів

У СБУ нагадали, що підробка та збут тестів і сертифікатів про вакцинацію від коронавірусу – це кримінальне правопорушення. Воно карається штрафом до 17 тис. грн, арештом до 6 місяців або обмеженням волі до двох років. І використання завідомо фальшивого документа також підпадає під ст. 358 (підроблення документів) Кримінального кодексу України – до 2 років обмеження волі.

Як повідомляв Укрінформ, на початку листопада у Закарпатській області правоохоронці викрили схему продажу підроблених експрестестів на COVID-19.

Фото: СБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-