ОПОРА застерігає від завчасної реєстрації мера Харкова

ОПОРА застерігає від завчасної реєстрації мера Харкова

Заява
Укрінформ
Громадянська мережа ОПОРА закликала дослідити імовірні факти фальсифікацій на виборах Харківського міського голови 31 жовтня, а міську виборчу комісію — утриматись від реєстрації Ігоря Терехова міським головою до повного завершення виборчих спорів.

Про це йдеться в заяві організації, повідомляє Укрінформ,

“Громадянська мережа ОПОРА констатує наявність переконливих фактів про недотримання права виборців Харкова на чесні вибори та законний підрахунок їхніх результатів під час обрання нового міського голови. Ці факти засвідчують необхідність вжити термінових заходів із відновлення довіри до виборів, а також максимальної відкритості та зацікавленості суб’єктів виборчого процесу дослідити усі виявлені проблеми під час встановлення підсумків та результатів голосування”, - йдеться у заяві.

В ОПОРІ підкреслили, що за інформацією позапартійної спостережної організації, у протоколах районних у місті територіальних виборчих комісій про підсумки голосування дані про результати голосування на щонайменше 40 дільницях (з 605) не відповідають відомостям протоколів ДВК про підрахунок голосів, отримані спостерігачами безпосередньо після завершення підрахунку.

“Враховуючи кількість дільниць, результати на яких могли бути незаконно викривлені в протоколах районних ТВК про підсумки голосування, виникли серйозні ризики делегітимізації виборчого процесу в цілому”, - пояснили в ОПОРІ.

Читайте також: На виборах мера Харкова - 420 порушень, ОПОРА розповіла про «найяскравіші»

В організації зауважили, що спостереження в день голосування на дільницях проводилось на основі статистично репрезентативної вибірки - на 218 ДВК із 605-ти, і результати можна екстраполювати на все місто із урахуванням похибки дослідження.

“Якщо на 40 дільницях, де були спостерігачі, було зафіксовано розходження у результатах, то на основі статистичної вибірки ми можемо припустити, що схожі ситуації могли мати місце на 18% всіх виборчих дільниць, тобто на 109 дільницях. Похибка дослідження становить 5,2%. Таким чином, ми можемо припустити, що мінімально на 103-ох, максимально на 114-ти дільницях теж могли мати місце відмінності у даних протоколів ДВК і цифр, внесених у підсумкові протоколи районних ТВК”, - наголошується в заяві.

У цьому зв’язку ОПОРА закликала Харківську міську виборчу комісію утриматись від завчасної реєстрації міського голови до повного завершення виборчих спорів, пов’язаних з ймовірним фальшуванням результатів голосування.

Організація також звернулася до поліції невідкладно поінформувати суспільство про перші результати розслідування фактів щодо фальсифікації підсумків голосування на позачергових виборах Харківського міського голови.

Читайте також: Фальсифікація протоколів та адмінресурс: ОПОРА заявляє про порушення на виборах у Харкові

Крім того, ОПОРА закликала партії, які мають фракції у Верховній Раді, публічно заявити про підтримку всебічного розслідування ймовірних фальсифікацій результатів голосування на позачергових виборах Харківського міського голови та невідкладно розпочати парламентський діалог про доцільність створення тимчасової слідчої комісії щодо вивчення спроб викривлення волевиявлення громадян на позачергових виборах у Харкові і попередніх національних та місцевих виборах, оцінки ефективності забезпечення невідворотності покарання за виборчі злочини.

Як повідомлялося, у Харкові 31 жовтня відбулися позачергові вибори міського голови, що були призначені після смерті мера Геннадія Кернеса. Міська територіальна виборча комісія 1 листопада проголосувала за визнання переможцем Ігоря Терехова. Другого туру виборів не буде.

Кандидати на виборах міського голови Харкова заявили про фальшування результатів голосування при підрахунку голосів. А Михайло Добкін, який посів друге місце, заявив про намір оскаржувати результати в суді.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-