Комплексний план просторового розвитку громади має поліпшувати якість життя - U-LEAD

Комплексний план просторового розвитку громади має поліпшувати якість життя - U-LEAD

Децентралізація
Укрінформ
Комплексний план просторового розвитку громади має поліпшувати умови життя місцевого населення та сприяти економічному зростанню.

Про це сказав міжнародний експерт Програми "U-LEAD з Європою" з просторового планування Урс Томанн під час онлайн-заходу серії «Гаряча розмова у громадах» щодо комплексного просторового планування, передає кореспондент Укрінформу.

Він наголосив, що комплексний план просторового планування не є самоціллю, а інструментом для поліпшення якості життя.

"Зокрема, просторове планування має забезпечити доступність послуг для населення, тобто доступність шкіл, магазинів, робочих місць через структуру поселення та через інфраструктуру", - сказав Томанн.

Експерт висловив думку, що якісне просторове планування має заощадити ресурси громади, бо чим щільніші поселення, тим менше витрат необхідно на будівництво доріг, комунікацій.

"Просторове планування - це інструмент, який дає змогу найбільш ефективно використовувати обмежений ресурс - землю", - додав Томанн.

Окрім того, під час заходу експертка Програми "U-LEAD з Європою" з просторового планування Лідія Чижевська зауважила, що комплексний план просторового розвитку громади необхідно створювати у діалозі між місцевою владою, мешканцями та бізнесом.

Чижевська зауважила, що комплексний план забезпечує діалог між владою, бізнесом та громадськістю для раціонального розвитку громади.

"Такий діалог забезпечується у комплексному плані, тому що при його розробці передбачено механізми взаємодії з громадськістю, бізнесом та всіма потенційними стейкхолдерами", - сказала експертка.

За її словами, комплексний план просторового розвитку є поєднанням містобудівної та землевпорядної документації.

"В комплексному плані відображаються думки, бажання і потреби суспільства щодо просторового розвитку, також у цьому плані упорядковується земля, і це дає економічний прибуток", - сказала Чижевська.

Вона зауважила, що комплексний план складається з генерального плану адміністративного центру громади і планувальних рішень генпланів на всі інші населені пункти.

Читайте також: Громади Чернігівщини наступного року сплатять ₴116 мільйонів реверсної дотації - U-LEAD

Крім того, Чижевська розповіла, що комплексний план просторового розвитку містить дані про плани розвитку громади, землеустрій, ландшафтне планування, обмеження у використанні земель, функціональне зонування території, забудову території, потреби для розвитку будівництва, потреби у соціальній інфраструктурі, інженерну інфраструктуру, транспортну інфраструктуру та мобільність. Вона наголосила, що комплексне планування дає економічні вигоди, оскільки дозволяє громадам ефективно управляти усіма ресурсами та залучати інвесторів.

Як повідомлялося, Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-