Громади Чернігівщини наступного року сплатять ₴116 мільйонів реверсної дотації - U-LEAD

Громади Чернігівщини наступного року сплатять ₴116 мільйонів реверсної дотації - U-LEAD

Укрінформ
Громади Чернігівської області сплатять 116 мільйонів гривень реверсної дотації до Державного бюджету України наступного року.

Про це розповів радник з місцевих фінансів та управління Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Чернігівській області Олександр Мельник під час навчань для фінансистів «Формування проєкту місцевого бюджету на 2022 рік», передає Укрінформ.

"В наступному році громади регіону сплатять 116 мільйонів гривень реверсної дотації до державного бюджету. Але базова дотація буде майже удвічі більшою – понад 229 мільйонів гривень", - сказав він.

Мельник зауважив, що сплачувати реверсну дотацію будуть громади, які мають великі підприємства або значну кількість підприємств.

"Дотаційні громади якраз мають дефіцит бізнесу або ж бізнес не платить податки. Тому для таких громад важливо працювати із підприємцями й створювати умови для розвитку нових бізнесів", - наголосив Мельник.

Крім того, він зауважив, що найбільше реверсної дотації сплачує місто Чернігів - понад 48 мільйонів гривень, далі Деснянська громада – 16 мільйонів, Прилуцька громада – 13 мільйонів, Гончарівська громада – майже 12 мільйонів і Варвинська громада – майже 11 мільйонів гривень.

У розрахунку на одного мешканця реверсної дотації лідирує Гончарівська громада, де мешкає 6,2 тисячі мешканців, кожен з яких умовно поверне державі у 2022 році 1930 гривень. Базової дотації найбільше отримає Городнянська громада – 17,2 мільйона, Носівська – 13,7 мільйона та Сосницька – майже 12 мільйонів гривень.

«У громад є потенціал до зростання надходжень бюджету. Тому важливо налагоджувати співпрацю із податковою, формувати спроможні мережі закладів освіти та медицини, мотивувати бізнес сплачувати податки та розвиватись», - вважає Мельник.

Читайте також: Громади Буковини за підтримки U-LEAD запроваджують нове шкільне меню

Всього реверсну дотацію мають 12 громад, не мають вирівнювальних дотацій 10 громад, і 35 громад регіону отримують від держави базову дотацію.

Як повідомлялося, Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-