На Донеччині вирішили питання з підвезенням кисню до лікарень – ОДА

На Донеччині вирішили питання з підвезенням кисню до лікарень – ОДА

Укрінформ
На Донеччині проблему з підвезенням кисню до медзакладів, які лікують хворих на коронавірусну інфекцію, вирішено і наразі будують ще 11 кисневих станцій.

Про це сьогодні на брифінгу у Краматорську повідомив голова Донецької обласної держадміністрації Павло Кириленко, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу.

«З киснем проблемні питання були на минулому тижні. Наразі ці питання вирішені з підвезенням кисню, з його постачанням до тих лікарень, де є стаціонарний кисень… І ще ми будуємо 11 кисневих станцій. Надано вказівку всім лікарням, де був відсутній стаціонарний кисень, розробляти проєктно-кошторисну документацію (на будівництво кисневих станцій)… Щоб у всіх 34 лікарнях, які приймають в області хворих з COVID-19, а можливо і більше, був стаціонарний кисень», - сказав Кириленко.

Він зазначив, що у нього ще є питання стосовно відповідальності керівництва медичних закладів, які не поспішали підключати стаціонарний кисень у лікарнях.

Читайте також: За місяць споживання кисню в лікарнях зросло на 30% - МОЗ

«Це внутрішні питання, і ми їх розберемо з певною відповідальністю для тих, хто цього не робив», - заявив очільник області.

Він також констатував, що проблеми з киснем, перерви з його постачанням були пов’язані з технічними роботами на підприємствах, які займаються виробництвом медичного кисню.

«Наразі підвезення кисню організоване, тому що ті підприємства, які займались виробництвом медичного кисню, вже перезавантажили свою роботу. Перерви були у зв’язку з технічними роботами, які проводилися на тих підприємствах, але вони вже відновили свою роботу», - запевнив Кириленко.

Він відзначив, що багато добре оснащених лікарень, які стаціонарно забезпечені киснем, залишилися у великих містах на тимчасово окупованій території Донеччини, тому це теж треба брати до уваги.

«Мало хто згадує, що стаціонарний кисень, як правило, був у лікарнях обласних центрів і у великих міських лікарнях області. У нас обласний центр місто Донецьк і ще два великих міста за районним поділом, які були – Макіївка і Горлівка, вони знаходяться на тимчасово окупованій території. Тому стаціонарний кисень в лікарнях знаходиться в тих містах», - додав Кириленко.

Голова ОДА також повідомив, що для COVID-лікарень Донеччини за кошти обласного бюджету закуплять 450 кисневих концентраторів.

«Сьогодні вирішено питання за поданою 29 жовтня заявкою до Міністерства охорони здоров’я про закупівлю 450 кисневих концентраторів двадцяти- та десятилітрових. Щоб прискорити їх отримання лікарнями, вони будуть закуплені з обласного бюджету, потім вже з субвенції з державного бюджету це буде компенсовано», - сказав очільник області та додав, що паралельно в 11 лікарнях будуються стаціонарні кисневі станції.

Читайте також: В Україні ситуацію з киснем і ліжками можна відстежити онлайн – Зеленський

Кириленко нагадав, що на Донеччині захворюваність є доволі високою, область наразі перебуває у червоній зоні епідеміологічної небезпеки, тому збільшена кількість лікарень, які приймають хворих з COVID-19. Так, під час другої хвилі в області працювало 17 профільних лікарень, які були визначені для госпіталізації коронавірусних пацієнтів, а зараз – 34. У цих медзакладах 93% ліжок забезпечені сьогодні киснем.

За словами голови ОДА, у лікарнях на стаціонарному лікуванні зараз перебуває 3444 людини, з них на кисневій підтримці – 2573. Загалом в області на сьогодні розгорнуто 3873 ковідних ліжка, з них забезпечено киснем – 3450. Заповненість ліжок у лікарнях становить 88,93%.

Як повідомлялося, за весь час пандемії в Україні захворіло 2 936 238 осіб, одужало – 2 442 098, летальних випадків – 68 027.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-