У Херсонській обласній лікарні вперше провели пересадку нирки

У Херсонській обласній лікарні вперше провели пересадку нирки

Укрінформ
У Херсонській обласній клінічній лікарні вперше провели пересадку нирки - операція пройшла успішно.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомив директор Херсонської обласної клінічної лікарні Віктор Короленко.

«Сьогодні, вперше, в нашій області, в Херсонській обласній клінічній лікарні виконано пересадку органу. Пересаджено родинну нирку мешканцю нашої області. Все пройшло добре. Історична подія!», - йдеться у повідомленні.

Він висловив вдячність лікарям, що провели операцію.

Як розповів кореспонденту Укрінформу директор Херсонської обласної клінічної лікарні Віктор Короленко, нирку пересадили від дружини її чоловіку.

«Сьогодні була родинна трансплантація нирки – 38-річна дружина віддала свою нирку своєму 42-річному чоловіку, вони мешканці нашої області. Ми їх півтора місяці супроводжували, проводили всі необхідні до обстеження», - зазначив Короленко.

Чоловік перебував на гемодіалізі 7 років, відтепер він зможе вести нормальне життя.

Успішну операцію провели спільно херсонські хірурги та колеги з Центру трансплантології з Києва. «Операція для пацієнтів безкоштовна», - зазначив Короленко.

За його словами, наразі у листу очікування по області 4 людини, яким треба пересадити серце, і 26 - нирку.

Короленко розповів , що одна людина, в якої діагностують смерть мозку, може врятувати багато життів – це дві легені, дві нирки, і серце. «Це п’ять людей, і ми готові робити ці операції у Херсоні», - зазначив він.

Проте, як зауважив директор лікарні, наразі важливо змінити свідомість суспільства, ставлення до трансплантології у випадках смерті мозку людини. Адже на місяць фіксують 15-20 інсультів, а є ще смертельні ДТП – це потенційні донори, які могли б врятувати інші життя.

Читайте також: Львів’янина, якому вперше в Україні пересадили легені, готують до виписки

Як повідомляв Укрінформ, щорічна потреба жителів України в трансплантації нирок – 2,5 - 3 тисячі. А виконано менше 2 тисяч пересадок за 30 років. Потреба в трансплантації серця – 1 200 на рік (виконали 18 пересадок в цілому за часи незалежності України).

У Херсоні в 1933 році Юрієм Вороним була здійснена перша трансплантація нирки у світі, хоча перша реципієнтка прожила з новим органом лише 48 годин.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-