У Каховці розгортають мобільний госпіталь для хворих на COVID-19

У Каховці розгортають мобільний госпіталь для хворих на COVID-19

Фото
Укрінформ
Каховська центральна міська лікарня (Херсонська область) яка приймає хворих із коронавірусом, заповнена, тому мобільний госпіталь, який нині розгортають на території медзакладу, вкрай потрібний.

Про це заявив на брифінгу у Каховці в.о.директора лікарні Андрій Федотов, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу.

«Лікарня повністю перепрофільована під COVID-19, ліжко-місць - 170, на резерві - 223 ліжка, на сьогодні було заповнено. Тому цей госпіталь, я маю надію, він допоможе не лише жителям Каховки, району, але й всім, хто потребуватиме ліжко-місць під киснем. Усі лікарні заповнені. У нас реанімація на 10 ліжок – всі заповнені», - каже Федотов.

Він відзначив, що зараз важче, ніж під час попередньої хвилі – хворих більше і перебіг захворювання надзвичайно тяжкий. Він додав, що перебіг хвороби відповідає тому, що пишуть у медичній літературі: на рентгенівському знімку у хворих легень не видно - снігова буря. Вік хворих - 60 років і старші, проте є і молоді люди.

«Щоб зайти в лікарню і побачити, що там робиться – певне, більше ніхто не захоче туди заходити. Медичний персонал працює на 300%, всі виснажені», - сказав керівник лікарні.

Читайте також: Війна з COVID-19: що таке мобільний госпіталь

Він відзначив, що у невакцинованих перебіг хвороби важчий, ніж у вакцинованих. Федотов звернув увагу, що нині - пік вакцинації, але вакцина почне працювати, як належить, через місяць. Щеплення, за його словами, треба було робити «ще вчора, влітку».

Директор лікарні також зауважив, що спостерігається пізня госпіталізація хворих, і це ускладнює лікування – хворі потрапляють в стаціонар, коли вже немає резервів в організмі, і коли їх уже не додасться, які б ліки не використовували медики. Він радить хворим звертатися до сімейних лікарів, щойно з’явився перший симптом хвороби. І не затягувати з госпіталізацією, звертаючи увагу на такий симптом, як дихальне недостатність – людина слабка і їй не вистачає кисню. «Не треба чекати, поки у вас буде сатурація 70 і нижче», - каже він.

Своєю чергою, начальник управління медичного забезпечення ДСНС Юрій Попов розповів, що пересувний госпіталь прибув у Каховку 25 жовтня близько 17 години і відразу розпочалися роботи з його розгортання, нині вони тривають. Планується орієнтовно завтра до кінця дня завершити всі роботи з розгортання мобільного госпіталю, сказав Попов.

До робіт з розгортання залучені 26 осіб, що прибули з мобільного рятувального центру, решта – це місцеві рятувальники. Охоронятимуть госпіталь поліція та нацгвардійці.

У Каховці розраховують на мобільний госпіталь / Фото: Ірина Староселець

«Мобільний госпіталь складається із 25 наметів- модулів, 15 наметів – це госпітальна база, решта – це блоки життєзабезпечення госпіталю. Госпіталь потужністю на 120 ліжко-місць, кожне ліжко-місце обладнане кисневим концентратором потужністю 10 літрів на хвилину, ліжка функціональні, для зміни положення тіла – це дуже важливо при лікування коронавірусних хворих, передбачена палата інтенсивної терапії», - каже Попов. Він розповів, що раніше цей госпіталь уже розгортали в Івано-Франківській і Хмельницькій області і зазначив, що це єдиний такий госпіталь в Україні. За його словами, нині мобільний госпіталь прибув на підсилення роботи Каховської міської лікарні. «Ми надаємо всю госпітальну базу, облаштовуємо її, забезпечуємо життєдіяльність мобільного госпіталю і передаємо для функціонування лікарям», - пояснив Попов.

Як, своєю чергою, зазначив заступник голови ОДА Микола Якименко, мобільний госпіталь облаштовують саме тут, оскільки географічно – це центр області і саме сюди швидше можна доправляти людей, що мешкають у територіальних громадах. За його словами, в області станом на ранок 27 жовтня зайнято хворими 75,5% ліжок, за минулу добу померло 34 особи.

Як зазначив Якименко, мобільний госпіталь запрацює вже у цю суботу – є необхідний персонал, це медичні працівники з Херсонщини, чотири бригади працюватимуть вахтовим методом, є резерв – 20 медпрацівників. «Тому з суботи зранку, а, може, й з п’ятниці з ночі, ми будемо приймати хворих», - каже заступник голови ОДА.

Також Якименко запевнив, що киснем область забезпечена – запас є на три доби.

Ознайомилися з тим, як облаштовують госпіталь, заступник керівника Офісу Президента України Кирило Тимошенко, який перебуває на Херсонщині з робочою поїздкою та голова парламентської фракції «Слуга народу» Давид Арахамія.

Читайте також: Вакцинація допомагає не потрапити до «червоної» зони – заступник керівника ОП

Як повідомлялося, в Україні за минулу добу, 26 жовтня, виявили 22 574 випадки коронавірусної хвороби COVID-19.

Наразі в області 61 097 лабораторно підтверджених випадків захворювання на коронавірус. З них: 41 621 людина поборола недуг; 17 606 людей інфіковані COVID-19; 1870 людей померли.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-