Зґвалтування у кагарлицькому відділку поліції: з посад звільнили 18 осіб

Зґвалтування у кагарлицькому відділку поліції: з посад звільнили 18 осіб

Укрінформ
У справі про зґвалтування дівчини в кагарлицькому відділенні поліції з посад звільнили 18 осіб.

Як передає Укрінформ, про це заступниця міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко повідомила в інтерв'ю виданню "Повага. Кампанія проти сексизму в медіа і політиці".

"У вказаному підрозділі провели службове розслідування й переатестацію. У результаті 18 осіб звільнено з посад, близько 15 працівників – зі служби в поліції, а до частини застосували дисциплінарні стягнення", – повідомила Павліченко.

За словами заступниці міністра, ведеться системна робота з виявлення та очищення рядів системи Міністерства внутрішніх справ від людей, які "не гідні називатися поліцейськими".

"Зараз в МВС розробляють та впроваджують таку систему, як Custody Records. Вона насамперед попереджає будь-які зловживання щодо громадян, які звернулися у відділок поліції або були туди доставлені. Це контроль 24/7", - зауважила Павліченко.

Система Custody Records допоможе зафіксувати всі дії поліцейського із моменту, коли він починає контактувати з будь-якою особою, зокрема у випадку затримання, складання всіх матеріалів тощо.

"Це більше, ніж відеозапис. Відеозапис – це тільки частина. Потім цю інформацію підвантажують у відповідну систему, у якій можна повністю відстежити всі дії із затриманою особою", - пояснює заступник міністра.

За словами Павліченко, резонансна справа в Кагарлику дала зрозуміти, що така система, як Custody Records, однозначно має функціонувати в Україні.

Проєкт уже пілотується в окремих регіонах, зокрема в Харківській та Тернопільській областях.

"Ця система містить певний замкнений цикл. Він починається з моменту затримання, коли відбувається спілкування поліції з особою, і аж до того часу, коли її доставили в райвідділок чи ізолятор тимчасового тримання", - уточнює заступниця міністра внутрішніх справ.

Читайте також: Згвалтування у Кагарлику: постраждала каже, що поліцейські не віддали їй паспорт

Очільник МВС Денис Монастирський визначив упровадження проєкту Custody Records одним із пріоритетних напрямків роботи відомства. Систему планують масштабувати по всій території України.

"Це, звісно, потребує значного фінансування. Проте є ще амбітніші плани, щоб ця система запрацювала не тільки в поліції, а й у Нацгвардії та прикордонників", - зауважує Павліченко.

Як повідомляв Укрінформ, у травні 2020 року один із правоохоронців кагарлицького відділення поліції, перебуваючи у своєму службовому кабінеті, застосував тортури до жінки, яку викликали до відділення поліції як свідка. Він вдягав на неї протигаз, застосовував кайданки та здійснював постріли з табельної зброї над головою. Після цього кілька разів зґвалтував потерпілу.

Читайте також: На Полтавщині розслідують причетність поліцейського до зґвалтування

Керівник відділення, своєю чергою, знав про існування такої практики, проте не вживав жодних заходів реагування на неправомірні дії підлеглих. У грудні 2020 року прокуратура направила до суду справу відносно п'яти співробітників кагарлицького відділення поліції, які для розкриття злочинів катували та незаконно позбавляли волі людей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-