В Одесі продають квартири у новобудові на місці знесеної «Друкарні Фесенка»

В Одесі продають квартири у новобудові на місці знесеної «Друкарні Фесенка»

Укрінформ
Одеська фірма розпочала продаж квартир у новобудові, яка зводиться на місці історичної будівлі «Друкарні Юхима Фесенка», знесеної всупереч припису Міністерства культури та інформаційної політики.

Як повідомляє Укрінформ, оголошення про продаж квартир у «будинку-бутіку» на вул. Рішельєвській, 47 оприлюднила будівельна компанія.

В оголошенні вказано, що вартість одного кв.м квартир стартує від 1500 доларів. Також зазначається, що будівлю зведуть згідно з дозволом Управління ДАБК Одеської міськради на виконання будівельних робіт від 27 листопада 2020 року.

Як повідомляв Укрінформ, 26 серпня будівельники знесли фасад другого і третього поверху старовинної будівлі колишньої друкарні Юхима Фесенка, яка сто років тому випустила паперові банкноти Української Народної Республіки та надрукувала десятки ілюстрованих книг українських авторів.

Читайте також: В Одесі завершують демонтаж фасаду друкарні Фесенка попри припис МКІП

Залишились без належного реагування акції протесту містян щодо демонтажу історичної споруди, в тому числі скарги жителів сусіднього будинку до владних структур з приводу загроз пошкодження їх житлового будинку внаслідок робіт, які забудовник здійснює на порушення припису МКІП. Причому будівлю знесли під час відкритого судового провадження за апеляцією МКІП на рішення Одеського окружного адмінсуду про скасування заборони проводити будь-які роботи на території друкарні Фесенка і колишнього Рішельєвського театру.

У березні 2021 року Міністерство культури та інформаційної політики видало припис про припинення будівництва в центрі Одеси житлового комплексу на місці існуючої історичної будівлі "Друкарня Фесенка" та "Рішельєвського театру". Так МКІП відреагувало на звернення ініціативної групи про недопустимість зведення житлового будинку на місці існуючої історичної будівлі.

У МКІП також попередили забудовників, що за порушення законодавства про охорону культурної спадщини передбачена кримінальна та адміністративна відповідальність. 5 серпня керівництво відомства закликало Одеську ОДА задіяти всі законні механізми, аби не допустити руйнації будівель. Ще через тиждень МКІП оскаржило рішення адмінсуду, який скасував приписи міністерства про заборону здійснювати будь-які роботи на території будівлі.

Читайте також: МКІП оскаржує рішення суду, що розблокував будівництво в історичному центрі Одеси

17 серпня П'ятий апеляційний адмінсуд Одеси прийняв ухвалу №854/9131/21, яка внесена до Єдиного державного реєстру судових рішень. Суддя Олександр Яковлєв зобов’язав учасників провадження надати копії апеляційної скарги та доданих до неї матеріалів.

Між тим представник забудовника Олег Лавренюк неодноразово заявляв, що будівельники ведуть «підготовчі роботи», а на це дозволів від органів влади не потрібно.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-