Тернопільський музей поповнився рукописами XVII-XX століть

Тернопільський музей поповнився рукописами XVII-XX століть

Укрінформ
Рукописні матеріали «До історії Тернополя 1685-1939 років» поповнили фонди Тернопільського обласного краєзнавчого музею.

Про це кореспондента Укрінформу повідомила головний зберігач музейних фондів Ірина Ленчук.

«Автор цих цікавих рукописних матеріалів – одна з найпомітніших постатей у краєзнавстві і музейництві Тернопілля, яка залишила в спадок унікальні матеріали з історії рідного краю, Стефанія Садовська. Вона з 1940 по 1965 роки працювала науковим співробітником нашого музею , який тоді було створено на базі двох приватних музеїв польського та українського. У часи окупації, під час Другої світової війни берегиня унікальних старожитностей врятувала музейні колекції від розграбування, за що у 1948 році була нагороджена орденом «Знак Пошани», - розповіла Ленчук.

За її словами, ці рукописи передала фонду музею Ярослава Гайдукевич, багатолітня науковий секретар музейної установи, яка тривалий час зберігала історико-краєзнавчі матеріали Садовської у своїх домашніх архівах, використовуючи їх у музейній роботі до виходу на пенсію.

«Рукописи зшиті у дві великі саморобні книги. Одна з них охоплює період з 1685 по 1914 роки. Інша, у вигляді щоденника, увібрала в собі історичний відтинок з 1914 по 1939 роки. Тут не тільки хроніка найважливіших подій, це, найперше, роздуми і опис міста на тлі європейських подій і в контексті цих подій», - додає Ленчук.

Читайте також: Копіювати текст із фото: в iPhone з’явилася функція на основі штучного інтелекту

Автор переданого у музей рукопису, за першими оцінками, опиралася на писемні джерела, древні латинські хроніки, польські, австрійські, німецькі матеріали, документи тернопільського магістрату.

На основі цих документів й було укладено хроніку Тернополя з часів його заснування і продовжено щоденником музейниці власними спостереженнями за подіями до 1939 року.

Цікаво, що Стефанія Садовська свою «Історію Тернополя» ілюструвала своїми графічними рисунками олівцем. Зокрема, у рукописах зображено типи тернопільських міщан, а кольором – краєвиди околиць міста, виконані гуашшю.

Зараз музейні фахівці розпочинають оцифрування кожної сторінки рукописів і невдовзі виставлять їх у відритому доступі.

Читайте також: Тернопільська письменниця створила книгу про бійців АТО/ООС «Гроно калини на долоні»

Довідково. Тернопільський обласний краєзнавчий музей – найдавніший заклад культури і просвітництва на Тернопільщині, заснований у 1913 році. Музейна експозиція визнана однією з кращих серед краєзнавчих музеїв України. Сьогодні збірки музею сягають понад 274 тисячі експонатів, 10 тисяч з яких є можливість одночасно виставляти у постійно змінюваній експозиції. Серед унікальних речей, яких немає більше ніде у світі, роботи всесвітньовідомого скульптора XVII століття Іоанна Георга Пінзеля, археологічні артефакти культури кулястих амфор, зразки Трипільської та Черняхівської культур, стародруки Почаївської лаври.

Фото: wikipedia

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-