Херсонська ТЕЦ готова до опалювального сезону - «Нафтогаз Тепло»

Херсонська ТЕЦ готова до опалювального сезону - «Нафтогаз Тепло»

Фото
Укрінформ
Херсонська ТЕЦ технічно готова до опалювального сезону на 100%.

Як передає Укрінформ, про це заявив під час онлайнвключення у межах заходу #ProТепло з престуром на Херсонську ТЕЦ технічний директор ТОВ «Нафтогаз Тепло» Федір Шевченко.

«Щодо стану підготовки до опалювального сезону. На сьогодні Херсонська ТЕЦ готова до опалювального сезону на 100%», - сказав Шевченко.

Він відзначив, що є проблеми, адже роками в модернізацію підприємства не вкладалися кошти.

Наразі, як зазначив Шевченко, відповідаючи на запитання кореспондента агентства, головне питання щодо вчасного початку опалювального сезону на Херсонській ТЕЦ – «включення газу з боку газорозподільної компанії через борги ТЕЦ».

«Ми зараз, як можемо, у процес включаємося. Я думаю, коли вже групі «Нафтогаз» перейде у власність майно Херсонської ТЕЦ, то ці проблеми самі собою вирішаться», - зазначив Шевченко.

Він прогнозує, що процес передачі майна закінчиться у першому кварталі 2022 року. «Не все залежить від групи «Нафтогаз», дуже багато залежить від Фонду держмайна, потрібно, щоб зробили емісію цінних паперів», - сказав технічний директор ТОВ «Нафтогаз Тепло».

Також, як зазначив Шевченко, на ТЕЦ відсутній тариф щодо виробництва електричної енергії. За його словами, більшість ТЕЦ в Україні не є конкурентними на ринку електричної енергії, собівартість цієї електричної енергії значно вища тих цін, що складаються на ринку.

Він відзначив, що одне з перших завдань для них як для власників ТЕЦ буде створення програм модернізації ТЕЦ. «Створити умови, щоб ТЕЦ стали конкурентними на ринку електричної енергії», - сказав Шевченко.

Своєю чергою, на Херсонській ТЕЦ підтвердили, що підприємство технічно готове до опалювального сезону.

За словами т.в.о. голови правління АТ «Херсонська ТЕЦ» Олександр Ровового, фактично «Нафтогаз» вже взяв під контроль платежі ТЕЦ.

«Перейшло шість станцій (ТЕЦ – ред.), збирають дані та формують пропозицію, як воно буде діяти – ще не знаю. Відкриваємо в Укргазбанку рахунок», - зазначив Рововой.

Він сподівається, що ТЕЦ отримає кошти на реконструкцію. На підприємстві вже підготували Техніко-економічне обґрунтування (ТЕО) реконструкції, завдяки реалізації проєкту значно зменшиться споживання газу та зросте вироблення електроенергії. Проєкт передбачає 4 етапи, йдеться про 150 млн євро, сказав керівник ТЕЦ.

Читайте також: Херсонська ТЕЦ не може розпочати опалювальний сезон, незважаючи на рішення суду

Він також вважає, що саме Херсонська ТЕЦ може стати регулювальною станцією у зв’язку з розвитком зеленої енергетики на півдні України. Також, на його думку, перспективним може стати проєкт створення технопарку на території колишнього Херсонського бавовняного комбінату на базі енергоресурсу Херсонської ТЕЦ.

Херсонська ТЕЦ / Фото: Ірина Староселець, Укрінформ

Як повідомляв Укрінформ, Кабінет Міністрів передав державні теплоелектроцентралі (ТЕЦ), серед яких і Херсонська ТЕЦ, в управління Національній акціонерній компанії "Нафтогаз України". Відповідне рішення було ухвалене на засіданні уряду 4 серпня 2021 року. 

Найбільшими теплопостачальними підприємствами Херсона є АТ «Херсонська ТЕЦ» та МКП «Херсонтеплоенерго». У 2020 році Херсонська ТЕЦ не розпочала вчасно опалювальний сезон через борги перед Херсонгазом. Регіональна комісія з питань ТЕБ та НС 11 листопада ситуацію через відмову Херсонгазу розпломбувати вхідну газову засувку попередньо кваліфікувала як надзвичайну ситуацію місцевого рівня. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-