Григоренко vs Жуков: суд знову скасував рішення мерії Харкова перейменувати проспект

Григоренко vs Жуков: суд знову скасував рішення мерії Харкова перейменувати проспект

Оновлено
Укрінформ
У Харкові другий апеляційний адміністративний суд втретє скасував рішення міськради про перейменування проспекту Григоренка у проспект маршала Жукова.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив позивач у справі, представник ВО "Свобода" Андрій Коломійцев.

"Суд, розглянувши апеляційну скаргу Харківської міської ради на рішення суду першої інстанції від 10 червня, який визнав протиправним рішення міськради про перейменування проспекту Григоренка на проспект Жукова, що у Немишлянському районі міста, залишив цю скаргу без задоволення. І це вже третє скасування рішення міськради про перейменування проспекту. Тим самим, набрало законної сили рішення суду першої інстанції", - зазначив Коломійцев.

Читайте також: На Харківщині створять експозицію просто неба демонтованих комуністичних памятників

За його словами, в суді були присутні представники міської ради. Вони намагалися переконати суд, що Жуков був учасником звільнення України, у тому числі Харкова, від нацистських окупантів. Але суд вирішив, що це не має відношення до спорів про назву проспекту, додав Коломійцев.

Під час засідання суду під будівлею відбувся пікет під прапорами України, ВО "Свобода" та патріотичних громадських організацій. Понад десять людей тримали плакати з написами: "Жуков - кат, а не герой", та "Харків - без Жукова!".

У Харкові пікетували апеляційний суд у справі проспекту Жукова / Фото: В’ячеслав Мадієвський, Укрінформ

Тим часом у Харківській міській раді заявили, що здійснять касаційне оскарження цього рішення. У міськраді вважають, що суд не надав можливості її представникам надати пояснення в обсязі, достатньому для обґрунтування апеляційної скарги, неповно дослідив усі обставини та не врахував їхні аргументи та доводи.

"Також на цей час не можна вважати остаточно вирішеним питання щодо статусу об’єкта топоніміки «проспект Маршала Жукова». Це пов’язано з тим, що рішенням Харківського окружного адміністративного суду від 16.06.2021 р. в іншій справі за позовом Харківської міської ради визнано протиправним та нечинним пункт розпорядження голови Харківської обласної державної адміністрації від 17.05.2016 р. «Про перейменування об’єктів топоніміки м. Харкова», яким перейменовано об’єкт топоніміки міста Харкова «проспект Маршала Жукова» на «проспект Петра Григоренка». На теперішній час вказане судове рішення від 16.06.2021 р. є чинним, оскільки апеляційний розгляд справи триває та не завершено", - заявили у міськраді.

Як повідомляв Укрінформ, 10 червня Харківський окружний адміністративний суд скасував рішення Харківської міськради про перейменування проспекту Григоренка у проспект Маршала Жукова. Під час дебатів на суді представники ВО "Свобода" довели, що рішення міськради неправомірно, бо не відповідає закону про топоніміку і є прихованим наміром увічнити ім'я Жукова.

Читайте також: Суд у Харкові призначив розгляд «справи проспекту Жукова» по суті

27 квітня представники Харківської міської ради під час засідання окружного адміністративного суду у "справі Жукова" просили суд звернутися до Росії, щоб уточнити посади, які займав Жуков, намагаючись отримати докази, що він не підпадає про закон про декомунізацію, але їм було відмовлено.

24 лютого Харківська міська рада втретє повернула проспекту у Немишлянському районі Харкова ім'я Жукова замість Григоренка.

Читайте також: Григоренко vs Жуков: у Харкові знову оскаржують перейменування проспекту

15 лютого у Харкові Другий апеляційний адміністративний суд залишив без змін ухвалу Харківського окружного адміністративного суду від 18 червня 2020 року, якою рішення міської ради скасовано.

5 вересня 2019 року Харківський окружний адміністративний суд задовольнив позовні вимоги низки громадян, у тому числі, депутатів Харківської міськради і Харківської обласної ради, та скасував рішення міськради від 19 червня 2019 року про повернення проспекту назви Жукова.

Фото: В’ячеслав Мадієвський, Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-