В Одесі вважають, що довкола НПЗ склалася надзвичайна ситуація техногенного характеру

В Одесі вважають, що довкола НПЗ склалася надзвичайна ситуація техногенного характеру

Укрінформ
Комісія з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій Одеської облдержадміністрації вважає, що довкола ПАТ «Одеський нафтопереробний завод» склалася «надзвичайна ситуація техногенного характеру».

Як передає Укрінформ, повідомлення про такий попередній висновок комісії оприлюднила пресслужба Одеської ОДА.

«Члени комісії дійшли висновку, що стан, в якому сьогодні перебуває підприємство, становить техногенно-екологічну загрозу для Одеської області», - йдеться у повідомленні.

За словами провідного експерта на ринку виробництва нафтопродуктів Геннадія Гуцу, за рівнем техногенної безпеки ОНПЗ є одним з найкритичніших об’єктів Одещини. Простій підприємства протягом десяти років, відсутність будь-якого процесу з належного його утримання, відсутність заходів з утилізації наявних промислових відходів призвели до критичної ситуації, яка може мати катастрофічні наслідки екологічного й пожежного характеру.

«Наразі на території заводу сконцентровано дуже багато вибухонебезпечних та пожежонебезпечних залишків нафтопродуктів. Окрему увагу хотів би приділити й тому факту, що практично у всіх заводських резервуарах, в трубопроводах, в технологічному обладнанні наявне так зване пірофорне залізо – залишки нафтопродуктів з частинами металу цих конструкцій, що вступили в реакцію і являють собою важку тягучу масу, що може самозайматися за певних умов», - зазначив Гуцу.

Як уточнив експерт, на заводі знаходяться під робочим тиском 6 булітів (резервуарів – ред.), у яких міститься, за попередньою оцінкою, від 70 до 80 тонн водню, який є вибухонебезпечним газом. У разі його вибуху може буде пошкоджена територія в радіусі 500-600 метрів з катастрофічними наслідками.

Читайте також: Реалізація проєкту дороги Одеса – Рені увійшла в активну фазу – Мінстратегпром

Крім того, на складі, що не охороняється, знаходиться близько 1 тисячі тонн технічної сірки – одного з побічних продуктів нафтопереробки, що має властивість самозапалення. Окрему небезпеку становлять газове господарство, в резервуари якого зливали скраплений газ під час нафтопереробки, та очисні споруди, в які скидали відходи виробництва, що містять нафту.

Вибухонебезпечна ситуація зумовлена тим, переконаний експерт, що зупинка заводу проводилась стихійно, без дотримання вимог технологічного регламенту і виробничих інструкцій.

«Усе це може спалахнути й призвести до непоправних екологічних та техногенних наслідків», - резюмував Гуцу.

За підсумками розгляду ситуації на зупиненому підприємстві головуючий на засіданні з ТЕБ і НС голова Одеської ОДА Сергій Гриневецький вирішив звернутися до Кабміну щодо ухвалення відповідних рішень про подальше функціонування ПАТ «Одеський нафтопереробний завод» і відвернення загрози для жителів Одеської області.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-