Громади можуть підвищити ефективність водопостачання завдяки автоматизації – експерт U-LEAD

Громади можуть підвищити ефективність водопостачання завдяки автоматизації – експерт U-LEAD

Укрінформ
Громади мають займатися питаннями підвищення ефективності та стабільності водопостачання для жителів, при цьому варто застосовувати передові технології, зокрема автоматизацію процесів.

Про це сказав радник з питань муніципальних інвестицій Програми «U-LEAD з Європою» Олег Черниш під час онлайн-форуму з серії «Гаряча розмова у громадах» щодо водопостачання, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Система водопостачання складається із багатьох складних виробничих об'єктів – свердловини, станції очищення води, насосних станцій. Як правило, у громадах вони розміщені на різній відстані один від одного - від 100 метрів до кількох десятків кілометрів. Тому для підвищення ефективності підприємств, які надають послуги з водопостачання, забезпечення стабільного водопостачання жителям, раціонального використання водних ресурсів потрібно постійно приділяти увагу цьому питанню, застосовувати передові технології, зокрема автоматизацію», - сказав Черниш.

Під час заходу експерти презентували практичний досвід впровадження автоматизації систем водопостачання, продемонстрували переваги диспетчеризації на прикладах.

Зокрема, експерт з водопостачання Програми «U-LEAD з Європою» Сергій Карелін наголосив, що територіальні громади, які утворилися шляхом об’єднання багатьох населених пунктів на великій відстані, зіткнулись із проблемою налагодження якісного водопостачання, вирішити її можна двома способами – або наймати велику кількість працівників, які обслуговуватимуть цю систему, або ж, оптимально, впроваджувати технічні рішення, які дозволять на великій відстані керувати системою, тобто запровадити автоматизацію та диспетчеризацію процесів.

Читайте також: Громади з трьох областей України співпрацюватимуть з муніципалітетами Словенії

«Багатофункціональні системи диспетчеризації дають можливість фактично виключити людський фактор у системах управління водопостачанням. У середньому оплата праці в тарифі на водопостачання може займати 35%, дуже часто буває негативний вплив людського фактора, коли людина щось забуває, робить щось неправильно, розуміємо, що фахівців знайти дуже важко. Тому питання диспетчеризації дозволить у багатьох речах просто покращити якість послуг та зменшити їх собівартість», - сказав експерт.

Він додав, що проблему несанкціонованого споживання води в громадах можна вирішити шляхом локалізації збору даних і розташування додаткових лічильників на окремих вулицях, частинах мікрорайонів, бо тоді система диспетчеризації шляхом аналітичного збору даних зможе вказати на зони найбільших втрат води.

Інший учасник заходу, директор КП «Комунальник Новорайської сільської територіальної громади на Херсонщині Сергій Стешенко розповів, що позитивним результатом проведення автоматизації системи водопостачання у громаді стало зменшення споживання електроенергії на 30%, кількість аварійних ситуацій зменшилась на 80%.

Головний інженер-енергетик КП «Таврійськ водоканал» на Херсонщині Андрій Дурнєв розповів, що після автоматизації водопостачання збільшився ресурс роботи насосних установок завдяки тому, що вдалося встановити оптимальний і стабільний варіант тиску в системі, раніше керували насосами механічним шляхом, тому вони працювали на повну потужність постійно. При цьому необхідності в такій роботі не було, наразі насоси на мінімальних обертах підтримують необхідний тиск води.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-