У Луцьку запровадили карантин через метелика-шкідника й амброзію

У Луцьку запровадили карантин через метелика-шкідника й амброзію

Укрінформ
У Луцьку з 16 вересня запроваджено карантинний режим у зв’язку з виявленням на території міста шкідливих амброзії полинолистої та американського білого метелика.

Про це повідомляє пресслужба Волинської облдержадміністрації, передає Укрінформ.

"Від 16 вересня 2021 року в межах м. Луцька загальною площею 4 023,1717 га запроваджується карантинний режим щодо амброзії полинолистої (Ambrósia artemisiifólia) та американського білого метелика (Hyphantria cunea)", - зазначають в ОДА.

Голова облдержадміністрації Юрій Погуляйко підписав напередодні розпорядження, яким затверджено заходи з локалізації та ліквідації зазначених шкідливих організмів.

Читайте також: В Україні серед лісу квітнуть кактуси, вчені попереджають про небезпеку

Згідно з ними, при виявленні американського білого метелика на площі, де запроваджено карантинний режим, землевласники та землекористувачі, суб’єкти господарювання, а також відповідні служби мають забезпечити збір і знищення гусениць і кладок яєць; обрізання гілок із гніздами гусені, які необхідно спалювати у спеціально відведених місцях; очищення дерев від нашарування кори; знищення рослинних решток; масовий вилов за допомогою феромонних пасток і ловчих поясів тощо.

Якщо у партії вантажу в Луцьку буде виявлено амброзію полинолисту, то такий вантаж забороняється вивозити з карантинної зони до країн, де амброзія є карантинним організмом.

Читайте також: У Дніпрі пропонують новий біохімічний засіб проти амброзії

Американський білий метелик є надзвичайно небезпечним для майже 300 видів рослин. Серед садових дерев найуразливіші шовковиця, яблуня, груша, слива, айва, черешня, горіх. Гусениці метелика повністю об'їдають листя на деревах, оповиваючи гілки павутиною. Шість-вісім гнізд шкідника на плодовому дереві здатні повністю його знищити.

Амброзія полинолиста — один із найнебезпечніших бур'янів-алергенів, розповсюдження якої на території України розпочалося в 1960-1970-х роках з Криму. Це інвазійний вид, що швидко розповсюджується і сильно осушує ґрунт у культурних посівах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-